Rupanya bentuk ombak berpetak ini boleh membawa maut, ini kesannya..

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Tags” collapse_text=”Hide” ]Rupanya bentuk ombak berpetak ini boleh membawa maut, ini kesannya.. ombak villa langkawi ombak rindu ombak kitchen ombak bora ombak ombak coway coway ombak kalau takut dilambung ombak ombak rindu full movie ombak rindu lirik [/bg_collapse]

 

Mesti ramai antara kita yang suka melihat ombak dilaut yang terbentang luas di muka Bumi ini bukan?

Tidak dinafikan pemandangan dan bunyi ombak membadai pantai memang agak mengasyikkan dan menarik.

Hati-hati jika terjumpa fenomena ombak berbentuk petak, ia mampu mengancam nyawa

[bg_collapse view=”button-red” color=”#ffffff” expand_text=”BACA ARTIKEL PENUH” ]

Rupanya bentuk ombak berpetak ini boleh membawa maut, ini kesannya..

Ombak berbentuk petak ini diklasifikasikan sebagai berbahaya dan berisiko tinggi dan oleh itu anda dinasihatkan untuk mengelak daripada mandi di pantai ketika fenomena ini berlaku.

Bentuknya mungkin akan membuatkan anda menjadi teruja kerana ianya sangat unik dan cantik untuk disaksikan. Namun perlu diingatkan bahawa arus yang terdapat di bawah rupa ombak yang unik ini adalah sangat ganas.

Ianya dikatakan sangat bahaya kerana mampu untuk menterbalikkan kapal laut yang bersaiz besar.

Bagaimana ia mampu untuk menterbalikkan kapal besar? Seperti yang diketahui, kapal direka untuk menahan hentaman ombak daripada satu arah dan membelah ombak secara hadapan.

Rupanya bentuk ombak berpetak ini boleh membawa maut, ini kesannya..

Namun begitu, jika ombak datang daripada arah berlainan dalam masa yang sama seperti yang terjadi dalam fenomena ombak berbentuk petak ini, kapal laut yang bersaiz besar bagaimana pun mampu terbalik akibat daripada ombak ini.

Ombak berbentuk petak ini dikenali sebagai “cross sea”. Fenomena ini terhasil apabila ombak tersebut bertemu dengan ombak yang datang daripada berlainan arah.

Rupanya bentuk ombak berpetak ini boleh membawa maut, ini kesannya.. ombak villa langkawi ombak rindu ombak kitchen ombak bora ombak ombak coway coway ombak kalau takut dilambung ombak ombak rindu full movie ombak rindu lirik

Secara lazimnya, ianya berlaku apabila angin yang meniup kencang dari satu arah bertembung dengan tiupan angin yang sama kencang dari arah yang bertentangan.

Fenomena ini kerap terjadi di salah sebuah kawasan yang terletak di perairan negara Perancis iaitu di kawasan Pulau Île de Ré.

Video:

Fenomena ombak berbentuk petak atau segiempat ini mungkin jarang berlaku dan ditemui, namun jika ianya berlaku di tempat berhampiran anda, segera tinggalkan tempat tersebut dengan serta merta.

Tonton:

Baca:

Wanita baru lahirkan anak ketiga rayu bantuan, respon netizen lain pula jadinya

Cara mudah elak berus cat anda keras lepas guna, hanya lakukan ini sahaja

Rakyat Russia berebut beli McDonald’s buat kali terakhir, berjaya jual balik harga RM1.5K
[/bg_collapse]