Apa yang tak kena dengan Petaling Street, kena serbu lagi

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) sekali lagi melancarkan serangan terhadap Petaling Street, menyifatkan kawasan itu sebagai ‘syurga barang tiruan’ dalam satu operasi khas semalam.

Mengikut kenyataan yang dimuatkan di Facebook, DBKL mengumumkan tindakan keras terhadap empat restoran yang didapati melanggar undang-undang dengan meletakkan perabot dan peralatan perniagaan di laluan pejalan kaki tanpa kebenaran.

Pengarah Jabatan Penguatkuasaan DBKL, Noor Azman Mahlin, bersama-sama 32 pegawai dan anggota, mengawal operasi tersebut yang bertujuan menangani premis makanan yang melibatkan pelanggaran tersebut.

Apa yang tak kena dengan Petaling Street, kena serbu lagi

Operasi ini juga menumpukan kepada premis yang beroperasi tanpa lesen, terutamanya yang dimiliki oleh warga asing.

Dalam hasil tangkapan operasi tersebut, empat kompaun dikeluarkan di bawah Seksyen 46 Akta Jalan, Parit dan Bangunan 1974, manakala satu notis dikeluarkan di bawah Undang-undang Kecil (UUK) Iklan 1982 dan enam kompaun lagi di bawah Kaedah-Kaedah Lalulintas Jalan 1959.

Selain itu, sebanyak 80 peralatan perniagaan dirampas dan dipindahkan ke Stor Sitaan DBKL di Jalan Lombong Taman Miharja, Cheras untuk tujuan rekod dan dokumentasi.

DBKL turut mengingatkan pemilik premis perniagaan agar sentiasa mematuhi syarat-syarat lesen dan menghindari sebarang halangan di tempat awam serta laluan pejalan kaki.

Baca Juga :  “Kenapa kau buat anak aku macam tu ha?” – Ibu mangsa menangis di mahkamah