Kejam! Suami paksa ular berbisa patuk isteri kurang upaya

Pada 7 Mei 2020, seorang wanita bernama Uthra yang tinggal di Kerala, India ditemui mati akibat dipatuk ular ketika sedang tidur di rumah ibu bapanya. Siapa menduga, kematian mengejut itu sebenarnya adalah hasil perbuatan jahat suaminya sendiri, Sooraj S Kumar.
Taktik Jahat Suami Terbongkar

Sooraj yang telah merancang kematian isterinya, membeli ular tedung dengan harga Rs10,000 (RM565) pada Februari 2020. Dalam percubaan pertama, ular tersebut dilepaskan di tangga rumah mereka dan Sooraj meminta Uthra untuk mengambil telefon bimbitnya, berharap ular tersebut akan mematuknya. Namun, percubaan ini gagal apabila Uthra sempat melihat ular itu dan mengelak.
Percubaan Pertama Gagal

Tidak berputus asa, Sooraj kemudian mencampur manisan payasam dengan ubat tidur dan memberikannya kepada Uthra. Ketika Uthra tertidur, Sooraj melepaskan ular tersebut yang kemudian mematuk Uthra. Selepas kejadian itu, Sooraj melambat-lambatkan membawa Uthra ke hospital, menyebabkan dia dirawat di ICU selama 52 hari dan menjalani prosedur pemindahan kulit.

Percubaan Kedua Berhasil

Kejam! Suami paksa ular berbisa patuk isteri kurang upaya

Dua bulan selepas kejadian pertama, Sooraj membeli ular tedung kedua dengan harga Rs7,000 (RM396). Ular tersebut dibiarkan kelaparan selama dua minggu sebelum Sooraj memberikan jus yang dicampur ubat tidur kepada Uthra. Pada malam itu, Sooraj memastikan ular tersebut mematuk Uthra dua kali, mengakibatkan kematian Uthra.
Penemuan Bukti dan Penangkapan

Keesokan paginya, ibu Uthra menemui mayat anaknya dan melaporkan kejadian tersebut kepada polis kerana merasa curiga dengan Sooraj. Pemeriksaan lanjut oleh pakar mendapati dua kesan patukan pada tubuh Uthra tidak normal. Jarak taring ular tedung biasanya 1 hingga 1.6 cm, namun kesan patukan pada tangan Uthra adalah 2.3 cm dan 2.8 cm. Analisis juga menunjukkan ular tersebut tidak mungkin dapat memanjat tingkap setinggi 60 cm dari paras tanah.
Hukuman untuk Sooraj

Hasil penyiasatan membuktikan bahawa Sooraj telah membawa ular tersebut ke dalam rumah dan sengaja membiarkannya mematuk Uthra. Setelah disabitkan bersalah, Sooraj dikenakan hukuman penjara selama 17 tahun dan akan disusuli dengan penjara seumur hidup.
Motif Pembunuhan

Sooraj berkahwin dengan Uthra yang mempunyai masalah lembam pada tahun 2018 atas desakan keluarganya kerana ibu bapa Uthra adalah orang berada. Selepas perkahwinan, Sooraj menerima mas kahwin berupa emas seberat 768 gram, wang tunai Rs400,000 (RM22,633), sebuah kereta Suzuki Sedan, dan Rs8,000 (RM452) sebagai upah bulanan. Motif utama Sooraj adalah untuk menguasai harta mendiang dan mendapatkan manfaat kewangan dari keluarga mentuanya, serta niat untuk berkahwin dengan wanita lain.

Kisah tragis ini mengundang pelbagai reaksi dari masyarakat, mencerminkan betapa kejamnya tindakan yang diambil oleh Sooraj demi mencapai matlamatnya.

KREDIT : Portal ABPLive & BBC

Baca : Apa yang tak kena dengan Petaling Street, kena serbu lagi