Hujan lebat, rebut petir landa 9 negeri, rakyat perlu bersedia

Hujan lebat, rebut petir landa 9 negeri, rakyat perlu bersedia. Jabatan Meteorologi (MetMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir, hujan lebat dan angin kencang di sembilan negeri sehingga pukul 5 petang kemarin.

MetMalaysia dalam kenyataan di laman sesawangnya berkata, amaran itu dikeluarkan di Kedah (Sik, Baling, Kulim dan Bandar Baharu) dan Pulau Pinang (Seberang Perai Tengah dan Seberang Perai Selatan).

“Di Perak, kawasan yang dijangka berdepan dengan cuaca buruk ini adalah Kerian, Larut, Matang Dan Selama dan Hulu Perak manakala di Pahang adalah Bentong, Temerloh, Maran, Kuantan dan Bera.

#image_title

“Situasi sama turut diramalkan berlaku di Selangor melibatkan kawasan Kuala Selangor, Hulu Selangor, Klang, Gombak, Petaling, Kuala Langat, Hulu Langat dan Sepang diikuti dengan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya serta seluruh Negeri Sembilan dan Melaka,” katanya.

Dalam pada itu, MetMalaysia turut mengeluarkan amaran ribut petir, hujan lebat dan angin kencang di Sarawak melibatkan kawasan Kuching, Serian, Samarahan, Sri Aman, Betong, Sarikei, Mukah (Tanjung Manis dan Mukah), Kapit (Kapit), Bintulu, Miri (Subis, Miri dan Marudi) dan Limbang.

“Di Sabah, kawasan diramalkan menghadapi cuaca buruk ini adalah Pedalaman (Sipitang, Kuala Penyu dan Beaufort), Pantai Barat, Tawau (Kunak dan Lahad Datu), Sandakan (Telupid dan Beluran), Kudat dan Wilayah Persekutuan Labuan,”

BACA JUGA:

Porsche hamper RM1 juta, kini dimiliki oleh Aisyah Hijanah influencer muda yang juga usahawan dan pendakwah

Kota Kinabalu, 9 lokasi pencinta hiking wajib tahu

Agar-agar gula merah, peminat dessert sejuk manis wajib simpan resepi ni