ANEH : Gabenor Bali Larang Anak-Anak Tonton Upin Ipin, Antaranya Sebab Ini Rupanya…

Gabenor Bali, Wayan Koster meminta generasi muda untuk tidak menonton filem animasi dari Malaysia, Upin & Ipin, lapor Jawa Pos.

Koster berkata, daripada menonton siri animasi buatan negara lain, lebih baik menghasilkan karya yang mengangkat budaya tempatan.

Sebab, menurutnya, Bali mempunyai banyak kekayaan budaya yang tidak kurang nilai jualnya.

“Apa itu dari Malaysia, Upin Ipin, ya? Jangan tonton lagi. Itu tidak jelas. Apa itu.

Lebih baik kita membina produksi berdasarkan tradisi dan budaya kita. Tanah Bali memang memiliki kekayaan itu,” kata Koster melalui keterangan akhbarnya.

Menurutnya, pulau Bali berbeza dengan wilayah lain di Indonesia. Pulau Dewata, katanya, tidak mempunyai sumber asli yang boleh dilombong seperti emas, arang batu dan gas.

Gabenor Bali, Indonesia minta pelajar henti tonton Upin Ipin - Sinar Harian

Namun, Koster berpendapat masyarakat Bali perlu bersyukur kerana Pulau Dewata mempunyai kearifan tempatan selain keunikan dan kegemilangan seni dan budaya tradisional.

“Kekayaan budaya ini membolehkan masyarakat Bali bertahan, makmur, dan bersifat abstrak dan sekala,” katanya.

Gabenor Bali turut mengingatkan agar perkembangan teknologi dan budaya asing dari luar negara tidak boleh merosakkan sosiobudaya masyarakat Bali. Lebih-lebih lagi, warisan budaya telah menjadikan Bali sebagai salah satu destinasi pelancongan kegemaran di dunia.

Justeru, katanya generasi muda harus mewarisi kekayaan sosiobudaya Bali.

“Kamu wajib mewarisi ini supaya kelak Bali tidak dirosakkan oleh susunan budayanya, cara hidupnya, kerana jika ia rosak, maka Bali mungkin tidak wujud sama sekali,” sambung Koster.

Koster turut menasihatkan generasi muda Bali menonton filem “Jayaprana Layonsari” yang menurutnya boleh memberi inspirasi bagaimana menjalani kehidupan yang baik.

Gabenor Bali minta pelajar Indonesia henti tonton Upin & Ipin; gesa  utamakan karya tempatan - BERITA Mediacorp

Lebih-lebih lagi, filem ini menggambarkan cerita rakyat Bali yang popular dengan mesej moral bahawa perbuatan baik akan dibalas dengan karma yang baik.Beliau menekankan kepentingan menyumbang, dalam membina dan memajukan budaya Bali.

“Saya minta semua adik-adik menonton filem “Jayaprana”, supaya mereka dapat memberi inspirasi untuk menjalani kehidupan yang baik,” katanya.

Baca Selanjutnya :