Lepas banjir rumah jadi tongkang pecah, wanita ini tak tahu nak kata apa

Percaturan malang yang melibatkan banjir telah meruntuhkan kehidupan lapan anggota sekeluarga di Kampung Shukor, Hulu Dungun.

Rumah mereka, seperti yang digambarkan oleh peribahasa “Sudah jatuh ditimpa tangga,” kini hampir keseluruhannya roboh akibat banjir luar biasa yang melanda pada Khamis lepas.

Jalina Abdullah, 42 tahun, bersama suami, lima anak, dan ibunya, adalah antara penduduk di kampung tersebut yang menderita kerugian teruk.

Lepas banjir rumah jadi tongkang pecah, wanita ini tak tahu nak kata apa

Hanya bahagian dapur yang terbuat daripada konkrit yang dapat terselamat dari teruknya banjir besar itu.

Menurut Jalina, rumah mereka seakan tongkang pecah, dan dia berasa kesulitan untuk membersihkan sisa-sisa kejadian yang mengejutkan tersebut.

Sebagai seorang kerani, dia mendengar bunyi runtuhan dari bilik dan ruang tamu ketika dia mencuba membersihkan rumah pada hari sebelumnya.

“Kami hanya berharap bahagian dapur ini sebagai tempat berteduh. Saya tidak tahu bagaimana nak membersihkan rumah yang hampir roboh ini.

Saya masih terkejut apabila melihat ruang tamu dan dapur runtuh,” katanya.

Jalina berkongsi bahawa dia masih trauma dengan kejadian banjir kali ini, walaupun dia dan keluarganya menjadi mangsa banjir setiap tahun, dengan kejadian terkini pada bulan Disember.

Dia mengungkapkan perasaan buntu dan kebingungan, terutama ketika memikirkan masalah yang dihadapi sekeluarga menjelang sesi persekolahan yang baru dan bulan Ramadan yang semakin hampir.

Walau bagaimanapun, Jalina turut menyuarakan rasa terima kasihnya kepada semua pihak, termasuk petugas keselamatan dan sukarelawan, yang telah memberikan bantuan dan sokongan kepada keluarganya.

Meskipun kesedihan melanda, bantuan ini dianggap sebagai penenang dan pertolongan yang dapat meringankan beban mereka.

Banjir besar yang menimpa kampung pada Khamis lalu telah mencatatkan sebagai bencana terburuk yang dialami oleh penduduk kampung dalam tempoh 60 tahun.

Baca Juga : RM13k hangus, caterer puaka diminta pulangkan balik duit