RM13k hangus, caterer puaka diminta pulangkan balik duit

“Pada saya, harapan tetap agar duit sebanyak RM13,200 dapat dipulangkan,” ujar pengantin perempuan yang menjadi mangsa penipuan oleh pihak katering semasa majlis di Dewan Maktab Rendah Sains Mara Serting, Jempol, Negeri Sembilan pada 24 Disember yang lalu.

Raudhah Sakinah Abdul Shukor, 26, menyatakan bahawa dia berharap agar kerjasama dari semua pihak dapat membantu menyelesaikan isu ini selepas membuat laporan di Balai Polis Bandar Seri Jempol.

Menurutnya, dia turut bersedih dengan pasangan pengantin lain yang didakwa turut menjadi mangsa penipuan oleh katerer yang beralamat di Shah Alam, Selangor.

RM13k hangus, caterer puaka diminta pulangkan balik duit

“Pihak katering masih boleh dihubungi, tetapi mereka tidak memberikan sebarang respons. Difahamkan bahawa terdapat beberapa lagi pengantin yang akan menyelenggarakan majlis mereka dalam masa terdekat yang turut menjadi mangsa.

“Jumlah kerugian bukanlah sedikit, dan proses pengumpulan semula duit tidak semudah yang disangka. Saya juga merasa kasihan kepada mereka yang sudah membuat bayaran penuh, tetapi turut menjadi mangsa.

Beberapa orang yang menghubungi saya berkongsi pengalaman serupa, malah ada yang mengalami pertengkaran dengan pasangan mereka,” katanya

Raudhah Sakinah turut menyatakan bahawa pihak polis telah mendapatkan maklumat lengkap mengenai pemilik katering tersebut daripada Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) pada hari sebelumnya.

Sebelum ini, berita melaporkan bahawa pasangan pengantin ini menghadapi kesusahan apabila katerer yang sepatutnya menyediakan hidangan untuk 1,000 tetamu, pelamin, dan baju perkahwinan tidak hadir pada majlis tersebut.

Oleh itu, ahli keluarga terpaksa mengadakan gotong-royong untuk memasak dan meminjam peralatan dari surau berhampiran bagi menjayakan majlis perkahwinan tersebut.

Baca Juga : Rasa sedap boleh buka kedai, 3 resepi waffle gebu dan ranggup macam kiosk ‘food court’