Kota Bharu pula jadi ‘port’ orang asing melepak

Banjir kedatangan warga asing di dalam bandar ini menimbulkan kebimbangan masyarakat, bukan sahaja sebagai pembeli tetapi juga dikatakan memiliki premis perniagaan di kawasan tersebut.

Semasa tinjauan di sekitar bandar ini, lebih dari lima premis perniagaan didapati dimiliki oleh warga Bangladesh dan Rohingya. Premis-premis tersebut merangkumi kedai barangan runcit, makanan, cincin, dan permata.

Pada masa yang sama, kawasan berdekatan stesen bas dan kereta sewa dipenuhi oleh warga asing, terdiri daripada Bangladesh dan Rohingya, yang menimbulkan kebimbangan dalam kalangan masyarakat.

Kota Bharu pula jadi 'port' orang asing melepak

Seorang peniaga yang hanya mahu dikenali sebagai Hassan, 35, menyatakan lebih daripada lima premis perniagaan di kawasan tersebut memiliki wanita tempatan sebagai pemilik, yang dikatakan berkahwin dengan warga Bangladesh dan Rohingya.

Beliau berkata, kerana kedai dimiliki oleh warga mereka, ramai warga Bangladesh dan Rohingya akan berkunjung ke sana untuk membeli pelbagai barangan, termasuk keperluan harian.

“Setiap hari, saya melihat puluhan warga asing yang datang ke sini, dan jumlah mereka akan bertambah, sehingga mencapai ratusan orang pada Jumaat.

“Ini disebabkan oleh warga asing yang bekerja di tapak pembinaan di sekitar Kota Bharu dan lokasi berhampiran, yang datang ke sini untuk membeli barangan keperluan di kedai warga mereka,” katanya semasa ditemui di tempat tersebut.

Menurutnya, warga asing ini berkumpul di sini kerana mereka dapat sampai ke sini dengan mudah menggunakan bas atau kenderaan peribadi.

Beliau berkata, bandar ini telah menjadi tempat mereka berjumpa dengan rakan-rakan.

“Jika dahulu, kawasan ini meriah dengan kunjungan orang tempatan, malah dalam tempoh lima tahun kebelakangan ini, lokasi ini menjadi tumpuan bagi warga asing,” katanya.

Seorang peniaga sayur yang hanya mahu dikenali sebagai Aminah, 55, berkata, situasi ini perlu ditangani oleh pihak berkuasa bertanggungjawab untuk mengelakkan banjir kedatangan warga asing di sini.

“Pada Jumaat, kawasan ini seolah-olah bukan Kota Bharu; malah, kita rasa seperti duduk di negara asing.

“Pertambahan warga asing ini sangat membimbangkan walaupun mereka tidak mengacau atau mengganggu kehidupan kita.

“Saya berharap pihak berkuasa akan memantau kerana sebahagian mereka ada dokumen pengenalan yang sah, dan sebahagian lagi tidak mempunyai dokumen apa-apa,” katanya.

Baca Juga : Ini resepi muffin buatkan anak-anak sayangkan ibunya