Bukan setakat warganegara, ‘orang putih’ pun kena pow, buat malu negara

Polis sedang menjalankan penyiasatan berhubung video yang telah menjadi viral yang memaparkan tindakan seorang anggota polis trafik yang menawarkan penyelesaian saman kepada pelancong di tempat kejadian.

Datuk Mohd. Azman Ahmad Sapri, Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman, menyatakan bahawa mereka telah mengesan satu klip video.

Di platform YouTube yang menunjukkan tindakan seorang anggota trafik yang menawarkan penyelesaian bayaran di tempat kejadian terhadap pasangan pelancong dari United Kingdom.

Bukan setakat warganegara, 'orang putih' pun kena pow, buat malu negara

“Siasatan terperinci sedang dijalankan untuk menyiasat dakwaan tersebut, dan pihak polis tidak akan menoleransi sebarang kesalahan oleh mana-mana pegawai atau anggota yang terlibat.

Kami akan mengemukakan perkembangan siasatan dan langkah-langkah lanjut yang akan diambil,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Video yang dipaparkan oleh saluran YouTube ‘THREAD the globe’ menunjukkan pasangan pelancong dari United Kingdom, dikenali sebagai ‘UK Van Lifers’, disaman oleh anggota polis trafik kerana melanggar had laju semasa dalam perjalanan ke Ipoh, Perak.

Dalam video tersebut, anggota polis trafik memberitahu pasangan tersebut bahawa mereka memandu pada kelajuan 80 kilometer sejam berbanding had laju yang dibenarkan iaitu 60 kilometer sejam.

Sebagai tindak balas terhadap saman itu, pasangan tersebut bersetuju untuk membayar secara tunai dan menyerahkan jumlah wang RM100 tanpa menerima surat saman rasmi.

Polis sedang menyiasat keseluruhan kejadian untuk memahami dengan lebih terperinci dan menentukan tindakan yang perlu diambil.

Baca Juga :Sekali saja pernah siang ikan tu pun manja-manja dengan mak