Sekali saja pernah siang ikan tu pun manja-manja dengan mak

“Saya seorang vegetarian, tidak mengambil makanan dari ikan, tidak memasak ikan, dan hanya pernah menyiang ikan sekali sahaja, itu pun dengan cara yang bersopan.”

Demikianlah respons pengacara Wanita Hari Ini (WHI), Sugeeta Chandran, apabila diminta memberikan pandangan mengenai video penyiang ikan semasa siaran langsung yang mendapat kecaman selepas menjadi viral di media sosial.

Sugeeta melanjutkan ceritanya dengan menyatakan bahawa ketika siaran langsung tersebut, dia dan rakan pengacara, Syira, dihadapkan dengan cabaran tanpa pemberitahuan lebih awal oleh penerbit.

Sekali saja pernah siang ikan tu pun manja-manja dengan mak

“Jika anda mengikuti rancangan WHI, terdapat segmen di mana pengacara diberikan cabaran tanpa pengetahuan sebelumnya.

“Pada hari tersebut, cabaran melibatkan hidangan berbahan ikan, dan kita diminta untuk menyiang ikan oleh penerbit. Saya tinggal sendirian di rumah, dan biasanya, jika ada ikan di rumah, ia sudah siap disiang oleh ibu. Jadi, menyiang ikan bukanlah sesuatu yang biasa saya lakukan.

“Namun sebagai pengacara, kita menjalankan cabaran yang diberikan tanpa menjangka video akan menjadi viral. Apabila siaran langsung, perkara itu terjadi, dan terkadang tidak dapat dielakkan,” katanya

Sugeeta menambahkan bahawa dia menyedari ada kecaman selepas video segmen tersebut menjadi viral, tetapi dia tidak terlalu tertekan atau terlalu memikirkannya.

Menurutnya, dia dan Syira tidak terlalu memberi respons terhadap komen-komen netizen kerana mereka enggan memperbesar isu tersebut.

“Saya tidak mempunyai akaun TikTok atau Twitter, hanya Instagram sahaja. Saya tahu video itu menjadi viral setelah diberitahu oleh rakan.

“Saya membaca beberapa komen, tetapi ada yang kurang menyenangkan apabila mengaitkan aktiviti menyiang ikan dengan konsep kehebatan wanita. Ini bukan penentu sejauh mana kemampuan wanita, kerana banyak dari mereka dibantu oleh ayah atau suami.

“Jadi, saya berpendapat bahawa kita tidak seharusnya menstereotaipkan, dan jika tidak tahu, kita boleh belajar. Janganlah burukkan wanita berdasarkan pada aktiviti tertentu,” katanya.

Sementara itu, rakan pengacara, Syira, menganggap peristiwa yang berlaku sebagai pengalaman yang menarik semasa siaran langsung.

Syira menyatakan bahawa dia tidak merasa terkesan dengan kecaman yang diterima daripada netizen dan memilih untuk melihatnya dari sudut yang positif.

“Segmen ini sebenarnya bertujuan untuk mendekatkan penonton kepada kami dan melihat bagaimana pengacara berkelakuan.

“Setiap orang pernah mengalami pengalaman kali pertama, dan secara peribadi, saya menerima nasihat dengan positif tanpa terlalu memikirkan kata-kata negatif.

“Secara jujurnya, saya selalu membeli ikan yang sudah disiang di pasar, jadi aktiviti ini bukanlah perkara yang luar biasa bagi saya. Saya tidak menyangka ia akan menjadi perdebatan di seluruh Malaysia.

“Hanya beberapa komen sahaja yang saya sempat baca, dan banyak wanita juga berkongsi pengalaman mereka tentang kali pertama menyiang ikan, bahkan di hadapan mertua. Jadi, saya melihatnya dengan sikap positif kerana saya masih baru setahun menjadi pengacara WHI,” katanya.

Baca Juga : Ini resepi muffin buatkan anak-anak sayangkan ibunya