Wanita ini berang, orang Malaysia hanya boikot ikut musim, Israel akan kaya balik

Palestin telah menjadi mangsa serangan kejam rejim Zionis selama hampir tiga bulan sejak awal Oktober yang lalu.

Sebagai bentuk solidariti, komuniti global telah melancarkan gerakan boikot terhadap produk atau jenama yang berkaitan dengan Israel.

Namun, akhir-akhir ini, gerakan boikot ini kelihatan semakin kendur, mungkin disebabkan oleh kehilangan kesedaran seiring berlalunya waktu.

Wanita ini berang, orang Malaysia hanya boikot ikut musim, Israel akan kaya balik

Tindakan tidak berperikemanusiaan Israel terhadap penduduk Palestin menjadi punca utama kebimbangan.

Melalui satu video yang viral di TikTok, seorang wanita menyatakan rasa kesalnya setelah melihat seorang gadis Muslim tanpa ragu-ragu singgah ke sebuah butik pakaian yang diketahui berkaitan dengan rejim Zionis.

Wanita tersebut tidak berani menghampiri gadis tersebut secara terus, tetapi dia memberikan pandangan tajam sebagai bentuk protes.

“Saat saya berjalan-jalan di pusat membeli, tiba-tiba seorang lelaki bertanya kepada teman wanitanya, ‘Adakah awak hendak pergi ke butik pakaian itu?’ Dan teman wanita itu menjawab ya, sambil bertanya lagi mengenai arah ke butik tersebut.

Saya terkejut mendengar dialog itu.

Saya hanya memandangnya dengan mata tajam, entah dia sedar atau tidak.

“Kepada gadis itu, saya berpesan agar beliau sentiasa mengikuti perkembangan berita dan media sosial. Pastinya, rakan-rakan beliau telah berkongsi perkara-perkara berkaitan dengan jenama Israel.

Janganlah berpura-pura tidak tahu.

“Gerakan boikot bukanlah sesuatu yang sementara atau hanya trend untuk masa yang singkat. Ia adalah keputusan yang kekal,” luah wanita tersebut dengan geram.

Wanita itu kemudian mengingatkan bahawa tujuan utama gerakan boikot adalah untuk memberikan tekanan kepada jenama yang berpotensi menyumbang dana kepada Israel.

“Wang yang kita belanjakan mungkin akan menjadi keuntungan bagi jenama tersebut, yang boleh digunakan untuk menyokong aktiviti ketenteraan Israel di Palestin.

“Saya ingin menyampaikan pesanan kepada gadis itu, seperti yang viral beberapa hari lalu – you are going to hell!

Walaupun saya tidak dapat menyuarakan perkara itu secara terus, saya ingin menggunakan platform ini untuk mengingatkan semua untuk terus memboikot.

Belilah di kedai pakaian terpakai atau sokong produk tempatan.

Terdapat banyak pilihan.

Berhati-hatilah dengan cara kita membelanjakan wang,” tambah wanita tersebut.

Beberapa warga maya turut berkongsi pandangan mereka dalam komen.

Ada yang menyatakan kekecewaan melihat beberapa individu Malaysia tidak berpegang teguh pada gerakan boikot, malah terlihat mengabaikan perjuangan tersebut.

“Ada kawan saya yang sudah tidak sabar-sabar untuk makan burger di restoran makanan segera. Dia berkata dia akan menunggu dua hingga tiga bulan sehingga musim boikot berakhir.

Begitu lah pemikiran mereka.

Benar, jika pergi ke pusat membeli sekarang, kita akan melihat banyak kedai yang sepatutnya diboikot, tetapi dipenuhi oleh orang-orang kita sendiri.

“Ada juga kawan-kawan saya yang berfikiran serupa, mereka rasa musim boikot sudah berakhir. Saya ingin menegur tetapi takut dianggap sebagai orang yang tidak mengikut gerakan boikot,” ujar seorang warga maya.

Baca Juga : Timbalan Menteri kongsi pengalaman detik cemas kapal terbang gagal berfungsi dilanggar ribut