Usul undi tidak percaya terhadap Anwar, ini pula alasan pembangkang

Seorang pemimpin Perikatan Nasional (PN) menyatakan bahawa tidak ada jaminan usul undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, akan diterima oleh Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Johari Abdul.

Cabaran yang diajukan oleh pembangkang untuk menguji keabsahan Anwar pada sidang Dewan Rakyat yang bermula pada 26 Feb akan menjadi tumpuan.

Ketua Penerangan PAS, Ahmad Fadhli Shaari, yang juga Ahli Parlimen Pasir Mas, menyatakan bahawa beberapa usul yang diajukan sebelum ini oleh pembangkang telah ditolak secara mutlak oleh Speaker.

Usul undi tidak percaya terhadap Anwar, ini pula alasan pembangkang

Sebelum ini, Dewan Rakyat telah menolak usul pembangkang yang berkaitan dengan keputusan melepaskan tanpa membebaskan (DNAA) Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) secara terarah.

Ahmad Fadhli Shaari menyatakan, “Tiada jaminan bahawa usul tidak percaya akan diterima untuk dibahas dan diundi.

Usul tidak percaya bukanlah satu-satunya cara untuk menukar kerajaan, bahkan ia belum pernah berlaku dalam sejarah negara ini,”

Semalam, Anwar dilaporkan berkata bahawa pembangkang tidak mempunyai kekuatan untuk menjatuhkan kerajaan, termasuk mengemukakan usul tidak percaya terhadapnya sebagai Perdana Menteri di Parlimen.

Beliau juga menyatakan bahawa kerajaan yang dipimpinnya telah memberi peluang kepada PN untuk melakukannya sejak setahun yang lalu, tetapi tiada tindakan yang diambil.

Ahli Parlimen Pasir Gudang, Hassan Karim, dalam kenyataannya semalam, menggesa pembangkang untuk segera mengemukakan usul tidak percaya terhadap Anwar sebelum Dewan Rakyat memulakan sidang pada 26 Feb ini, terutamanya jika mereka serius ingin menguji keabsahan Anwar yang didakwa tidak mempunyai majoriti mudah dengan sokongan 112, merujuk kepada dakwaan “Langkah Dubai”.

Sebelum ini, media melaporkan mengenai wujudnya “Langkah Dubai”, yang merupakan perbincangan yang dikatakan berlaku di Emiriah Arab Bersatu antara pemimpin pembangkang dan wakil rakyat kerajaan tertentu dengan tujuan menjatuhkan pentadbiran Anwar.

Baca Juga : BCL ditegur apa hukum umrah pakai ‘eyelash extension’