Trump kritikal akibat Covid 19, Amerika ada presiden baru?

Doktor yang tidak terlibat dalam merawat Donald Trump untuk Covid-19 mengatakan keadaan presiden AS itu serius kerana dia telah mula menggunakan dexamethasone – steroid generik yang banyak digunakan dalam penyakit lain untuk mengurangkan keradangan.

Pasukan perubatan Trump mengatakan pada hari Ahad bahawa presiden itu mendapat steroid setelah mengalami tahap oksigen yang rendah, tetapi keadaannya bertambah baik dan dia boleh keluar dari hospital pada hari Isnin.

“Apa yang saya dengar dalam keterangan sidang berita menunjukkan bahawa presiden mempunyai penyakit yang lebih parah daripada gambaran yang diberikan secara optimis,” kata Dr Daniel McQuillen, pakar penyakit berjangkit di Hospital Lahey & Pusat Perubatan di Burlington, Massachusetts.

Persatuan Penyakit Berjangkit Amerika mengatakan dexamethasone bermanfaat pada pesakit Covid-19 yang mempunyai jangkitan serius sehingga memerlukan oksigen tambahan.

Tetapi kajian menunjukkan bahawa ubat itu tidak membantu – dan bahkan boleh memudaratkan pesakit yang mempunyai jangkitan ringan.

Doktor yang merawat pesakit Covid-19 selama berbulan-bulan mengatakan Trump, yang memberi kejutan kepada penyokongnya yang bersorak di luar hospital dengan pada petang Ahad dalam sebuah kenderaan, masih boleh dikeluarkan dari hospital.

Trump kembali ke Pusat Perubatan Tentera Walter Reed setelah perjalanan singkat itu.

“Dia tidak pulang ke rumah yang tidak ada rawatan perubatan kerana ketika ini boleh dianggaro ada sebuah hospital di Rumah Putih,” kata Dr Walid Gellad, profesor perubatan di University of Pittsburgh.

Trump, 74, diterbangkan ke hospital pada hari Jumaat, beberapa jam setelah mengumumkan bahawa dia positif Covid-19.

Semasa di Rumah Putih, presiden itu diberi infus rawatan antibodi eksperimen dari Regeneron Pharmaceuticals yang sedang dikaji untuk jangkitan awal.

Pada Sabtu lalu, Trump telah memulakan rawatan antivirus remadesivir selama lima hari, yang dijual oleh Gilead Sciences.

Sekiranya Trump tidak lagi memerlukan oksigen tambahan dan dapat kembali ke aktiviti normalnya, doktornya boleh mengeluarkannya dari hospital, kata Dr Amesh Adalja, pakar penyakit berjangkit di Universiti Johns Hopkins.

“Persoalan utama adalah apakah ada risiko keadaannya semakin buruk, atau apakah dia berada di landasan yang baik untuk sembuh?” katanya.

Berita penuh: https://www.malaysiakini.com/news/545214