Tragedi di hari bahagia, habis muka semua cacat gara-gara kosmetik ke

Kegembiraan seorang pengantin wanita yang merayakan hari bersejarahnya berubah menjadi tragedi yang tidak dapat dilupakan sepanjang hayat apabila wajahnya melecur teruk akibat penyemburan gas semasa majlis perkahwinan.

Pada 23 Disember yang lalu, beliau gembira berkongsi gambar bersama suaminya dan menerima ucapan dari pengikutnya.

Namun, hanya empat hari kemudian, penderitaan wanita muda ini dari Taizhou, wilayah Zhejiang, tenggara China, tersebar melalui sebuah video di media sosial.

Wajahnya kelihatan berbalut dengan kesan hitam yang mencolok di kening dan pipinya. Pengantin perempuan ini mengesahkan bahawa wajahnya melecur akibat penyemburan gas semasa hari perkahwinannya.

Dalam video yang memaparkan detik-detik bersejarah tersebut, dia keluar dari kereta perkahwinan dengan memakai gaun pengantin tradisional Cina berwarna merah dan tersenyum pada awalnya, sehingga tiba-tiba disembur dengan gas tersebut.

Dalam keadaan tidak selesa, dia berusaha menutup wajahnya dan melindungi dirinya dalam pelukan pengantin lelaki sambil asap kelihatan berkepul-kepul dari rambutnya.

Ketika berjalan di lorong, ekspresi wajahnya menunjukkan tanda-tanda kesakitan. Pengantin perempuan itu berkata, “Pada mulanya, hanya terasa panas di muka saya, tetapi pada keesokan harinya, muka saya dipenuhi lepuh.”

Aktiviti menyembur gas ini telah menjadi adat perkahwinan yang popular di Taizhou dalam beberapa tahun terakhir kerana mampu mencipta atmosfera meriah pada majlis, selain daripada kos yang rendah, mudah untuk dibersihkan, dan tidak melekat pada pakaian.

Walau bagaimanapun, amalan ini membawa risiko kerana gas yang digunakan mengandungi sebatian resin yang terlarut dalam pelarut organik mudah terbakar seperti etanol atau metana. Selepas disembur, gas tersebut boleh menghasilkan aerosol yang boleh menyala dengan cepat apabila terkena api.

Baca Juga : Suami sibuk nak pinjam duit bonus kerajaan aku, sekali dapat tahu dia belanja awek lama dia