Terengganu arah tutup semua gerai orang Islam pada hari Jumaat

Pasar raya dan restoran, termasuk kedai dan gerai makan yang dimiliki oleh orang Islam di bandar raya ini, akan ditutup setiap hari Jumaat bermula dari pukul 12.30 tengah hari hingga 2.30 petang, mulai berkuat kuasa pada 12 Januari ini.

Keputusan ini tidak terpakai kepada premis perniagaan yang dimiliki oleh orang bukan Islam, kecuali jika premis tersebut mempunyai pekerja Islam.

Datuk Bandar Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT), Rosli Latif, menyatakan bahawa pihak berkuasa akan memantau dan mengambil tindakan penguatkuasaan yang tegas mulai Jumaat ini.

Terengganu arah tutup semua gerai orang Islam pada hari Jumaat

Baginya, restoran, kedai, dan gerai makan yang dimiliki oleh orang bukan Islam boleh terus beroperasi seperti biasa.

Rosli menegaskan bahawa pengusaha dari kalangan orang bukan Islam yang mempunyai ramai pekerja Islam juga dikehendaki menutup premis mereka pada waktu yang ditetapkan.

Bagi premis yang diuruskan oleh pekerja wanita sahaja, mereka berpeluang membuat permohonan khas untuk terus beroperasi, dan MBKT akan menimbangnya.

Namun, mereka perlu memberikan jaminan bahawa hanya pekerja wanita yang akan bekerja semasa tempoh penutupan.

Pengusaha dan pemilik kedai makan yang tidak mematuhi peraturan ini akan dikenakan tindakan undang-undang, termasuk pembatalan lesen perniagaan.

Kesalahan-ketidakpatuhan terhadap syarat-syarat peraturan ini mungkin mengakibatkan kompaun hingga RM1,000 atau pembatalan lesen perniagaan, sesuai dengan Undang-Undang Kecil yang dikuatkuasakan oleh MBKT.

Dalam menjawab soalan mengenai kesan peraturan ini terhadap pelancong, Rosli menasihatkan musafir atau pengunjung luar untuk merancang jadual perjalanan mereka agar tidak menghadapi kesulitan.

Beliau menegaskan bahawa kedai makan hanya akan ditutup selama dua jam, dan pelancong perlu merancang perjalanan mereka dengan sewajarnya.

Rosli menambahkan bahawa peraturan ini dilaksanakan dengan mengambil kira pelbagai faktor, termasuk keberkatan dan kepentingan ekonomi.

Baca Juga : Ini cara mudah buat Sup ABC Chinese Style, tinggal rebus dengan tumis je