Terbukti kerajaan pimpinan Anwar kuat, Langkah Dubai pun gagal

Penulis blog kontroversi, Raja Petra Kamarudin, dengan tegas menyatakan bahawa pentadbiran Kerajaan Perpaduan di bawah pimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim begitu teguh dan tidak mudah untuk digulingkan.

Beliau juga secara berulang kali menegaskan bahawa usaha pembangkang melalui Langkah Dubai untuk meruntuhkan Kerajaan Madani dianggap sebagai kegagalan.

“Dalam situasi ini, Anwar tidak mungkin dijatuhkan. Meskipun Langkah Dubai dijalankan dengan dakwaan sokongan sebanyak 120 ahli Parlimen dan dijangka akan meningkat lagi sebanyak 120, kegagalan tetap menjadi hasilnya. Walaupun Langkah Dubai itu ada, usaha untuk menjatuhkan Anwar tidak berjaya dilaksanakan,” katanya melalui rakaman video yang telah menjadi viral di media sosial.

Terbukti kerajaan pimpinan Anwar kuat, Langkah Dubai pun gagal

Pengakuan Raja Petra ini muncul selepas pengumuman Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain, pada 15 Januari yang menyatakan niat untuk memanggilnya bersama beberapa individu lain bagi merekodkan keterangan berhubung Langkah Dubai.

Raja Petra menegaskan lagi dengan menyatakan bahawa blok pembangkang kini berada dalam keadaan yang lemah dan tidak mempunyai sokongan yang mencukupi untuk meruntuhkan kerajaan di bawah pimpinan Anwar.

“Keadaan ini membuktikan betapa kuatnya Anwar dan sebaliknya, pembangkang berada dalam keadaan yang lemah tanpa sokongan yang mencukupi. Anwar tidak menghadapi ancaman. Kedudukan Anwar tidak tergugat. Ini menunjukkan kelemahan pembangkang dan kurangnya sokongan kepada mereka,” tambahnya.

Razarudin, dalam sidang media pada 15 Januari, turut menyatakan bahawa kehadiran Raja Petra di London bukan sahaja diperlukan dalam siasatan Langkah Dubai, tetapi terdapat juga beberapa kertas siasatan polis yang sebelum ini telah dibuka terhadap Raja Petra.

Baca Juga : Pembangkang seperti hilang arah, Kerajaan Perpaduan bergerak atas landasan tepat