Tag ditukar di airport, pasangan suami isteri kini derita di penjara sebab miliki 43KG dadah

ASANG suami isteri berdepan hukuman penjara 30 tahun selepas kakitangan lapangan terbang didakwa meletakkan tag bagasi mereka pada beg pakaian yang diisi dengan 43 kilogram (kg) kokain.

Ahmed Hasan dan Malak Treki telah berada dalam tahanan selama bertahun-tahun bagi menunggu perbicaraan meskipun detektif memaklumkan mereka adalah mangsa penipuan jenayah berikutan tag bagasi mereka dikeluarkan tanpa pengetahuan.

Pasangan itu dan dua anak kecil mereka mengambil penerbangan ke Turki dari São Paulo di Brazil pada 22 Oktober 2022 dan mendaftar masuk dua troli bersama enam beg pakaian di Lapangan Terbang Antarabangsa São Paulo.

Tag ditukar di airport, pasangan suami isteri kini derita di penjara sebab miliki 43KG dadah

Bagaimanapun tag bagasi yang diambil dari salah satu kereta itu akhirnya dilekatkan pada beg yang mengandungi 43kg kokain empat hari kemudian.

Menurut polis Brazil, siasatan mendapati Ahmed dan Malak menjadi mangsa geng penyeludupan dadah antarabangsa yang menukar tag bagasi di lapangan terbang.

Walaupun begitu, pihak berkuasa di Turki telah berkata bahawa pasangan itu mesti kekal di penjara sehingga tarikh perbicaraan terakhir pada Mei ini.

Terdahulu, Ahmed yang merupakan seorang ahli perniagaan dengan kewarganegaraan Brazil, memutuskan untuk kembali ke negara asalnya di Libya selepas dua tahun.

Keluarga itu mendarat di Turki pada 23 Oktober 2022 dan menuju ke Libya seperti yang dirancang selepas mengambil bagasi mereka.

Namun sekembalinya di Turki, dia telah ditangkap tanpa mengetahui punca tahanan sehingga seorang peguam Turki melawatnya di sel lapangan terbang pada hari berikutnya.

Baca juga: Keluarga terkejut jumpa botol tertanam dalam kubur mak ayah, ada kain putih lagi