Sultan Brunei berkenan iring Putera Mateen naik pelamin dan bertepung tawar

Pengiran Muda Abdul Mateen Bolkiah dan isterinya, Dayang Anisha Rosnah, menarik perhatian ramai melalui Majlis Istiadat Bersanding Pengantin Diraja Brunei yang berlangsung pada pagi Ahad.

Pasangan ini, yang baru dinikahkan pada Khamis, mengalami upacara persandingan penuh tradisi diraja yang bermula pada pukul 10.10 pagi di Istana Nurul Iman, Bandar Seri Begawan.

Majlis meraikan Pengantin Diraja Brunei tersebut turut dihadiri oleh Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Pemaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah. Istiadat yang penuh kemuliaan ini boleh disaksikan melalui saluran YouTube Radio Televisyen Brunei (RTB).

Sultan Brunei berkenan iring Putera Mateen naik pelamin dan bertepung tawar

Momen yang menarik perhatian adalah ketika Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah, mengiringi Putera Mateen naik ke singgahsana. Dalam adegan yang mencuri tumpuan, Sultan Brunei dengan gembira menapakkan tangan Putera Mateen ke atas jemala Dayang Anisha sambil diiringi selawat.

Sebagai catatan, Putera Mateen, yang berusia 33 tahun, adalah anak kepada Sultan Brunei, Sultan Hassanal, dan Datin Paduka Seri Mariam Abdul Aziz. Manakala Dayang Anisha, yang berusia 29 tahun, merupakan cucu kepada Pehin Datuk Isa, penasihat khas kepada Sultan Brunei.

Baca Juga : Ini resepi mudah buat Solok Lada yang lazat