Starbucks terpaksa hentikan 2000 pekerja selepas diboikot

Starbucks di Asia Barat telah mengambil keputusan sukar dengan menghentikan kira-kira 2,000 staf selepas menghadapi kerugian besar akibat kempen boikot oleh penyokong pro-Palestin sejak pecahnya Perang Gaza pada 7 Oktober yang lalu, lapor Sinar Harian.

Keputusan ini diumumkan oleh Alshaya Group, pemegang hak untuk mengendalikan rangkaian kedai kopi di rantau tersebut, atas alasan situasi dagangan yang mencabar dalam tempoh lebih enam bulan terakhir.

Bagaimana Tindakan Pantas Usahawan Ini Berjaya Elak Jenamanya Daripada Bankrap
Dalam kenyataan rasmi, jurucakap Starbucks menggambarkan keputusan tersebut sebagai satu tindakan yang berat, di mana mereka terpaksa melepaskan ‘rakan apron hijau’, merujuk kepada barista yang diberhentikan.

Starbucks terpaksa hentikan 2000 pekerja selepas diboikot

Pengecilan kakitangan ini datang ketika rangkaian kedai kopi multinasional yang berpangkalan di Seattle, Amerika Syarikat (AS), mengalami kerugian yang besar, mencapai berbilion dolar disebabkan oleh gerakan boikot global sebagai tanda solidariti dengan Palestin.

Peningkatan kempen boikot ini tidak hanya berlaku di Asia Barat, tetapi juga di AS sendiri, di mana pelanggan turut menyertai kempen tersebut dengan memboikot jenama yang dianggap menyokong Israel.

Dalam perkembangan yang mencemaskan, penjualan Starbucks di Asia Barat menurun secara ketara, menyebabkan keputusan drastik ini diambil.

Sejak Januari lalu, Starbucks mengesahkan bahawa perniagaan mereka di rantau tersebut telah terjejas dengan teruk, yang akhirnya membawa kepada keputusan untuk mengecilkan saiz perniagaan pada suku pertama.

Situasi ini menimbulkan kebimbangan yang serius bagi pekerja dan pengurus kedai, serta mencerminkan ketidakstabilan ekonomi yang terus berlarutan di rantau tersebut.

Keputusan untuk menghentikan ribuan staf Starbucks di Asia Barat merupakan satu langkah drastik yang diambil syarikat dalam menangani kesan negatif kempen boikot dan situasi dagangan yang mencabar.

Ini juga memberikan gambaran tentang kesan politik dan sosial yang luas terhadap perniagaan antarabangsa, menyoroti keperluan untuk penyelesaian konflik-konflik geopolitik yang berterusan di Timur Tengah.

Baca juga: Ada cara rupanya nak elak duit RM200 kena tolak semasa isi minyak guna kad debit