Speaker Sabah tolak surat letak jawatan Adun Warisan lompat parti

Speaker Dewan Undangan Negeri Sabah, Datuk Kadzim Yahaya telah menolak surat pra-tandatangan dari Hassan Amir Gani yang menyatakan bahawa dia akan mengundurkan diri sebagai ADUN Sebatik.

Dengan keputusan Speaker, Hassan, yang meninggalkan Parti Warisan Sabah untuk menyokong Gabungan Rakyat Sabah (GRS), kekal sebagai ADUN Sebatik.

“Saya telah membaca dengan teliti surat perletakan jawatan yang diserahkan oleh Parti Warisan Sabah dan pengisytiharan undang-undang oleh ADUN Sebatik membatalkan semua yang dia setuju dengan Warisan.

“Saya telah memutuskan bahawa tidak ada kekosongan di kerusi Sebatik, kerana pengunduran diri yang belum ditandatangani sebelumnya adalah tidak sah dan bertentangan dengan dasar awam, setakat yang ada dalam undang-undang sekarang.

“Oleh itu saya tidak terikat untuk menerimanya,” kata Kadzim pada sidang media ringkas.

Warisan telah mengemukakan kepada Speaker DUN Sabah surat peletakan jawatan yang telah ditandatangani oleh Hassan sebelum dia diberi pencalonan parti itu dalam pilihan raya negeri 26 September tahun lalu.

Ini berlaku setelah Hassan mengirim akuan bersumpah kepada Kadzim sekitar jam 11.45 pagi pada hari Selasa (2 Mac) dan kemudian, sekitar jam 12.15 tengah hari, ketika Setiausaha Agung Warisan, Datuk Loretto Padua menyerahkan surat yang ditandatangani sebelumnya.

Hassan mengemukakan akuan bersumpah untuk “mencabut dan menarik balik” semua surat peletakan jawatan yang telah ditandatangani sebelumnya kepada Warisan sebelum menjadi calonnya untuk pilihan raya Sabah yang diadakan tahun lalu.

“Hassan memberitahu saya bahawa dia tidak berniat untuk mengundurkan diri sebagai ADUN,” kata Kadzim.

Pada 25 Februari, Hassan mengumumkan dia akan meninggalkan Warisan untuk menukar sokongannya kepada pemerintah negeri dari GRS.

Berikutan itu, Presiden Warisan Datuk Seri Shafie Apdal pada 1 Mac mengatakan bahawa parti itu sedang mempertimbangkan tindakan undang-undang terhadap Hassan kerana berpaling tadah.

Shafie menyatakan bahawa Hassan telah bersumpah untuk tetap bersama parti itu jika dia terpilih sebagai ADUN – sekurang-kurangnya sehingga DUN dibubarkan – dan kononnya bersetuju untuk melepaskan jawatannya jika dia melanggar janji.

Shafie berkata peguam dan saksi hadir ketika surat itu ditandatangani sebelum dan ketika Hassan mengangkat sumpah pada bulan September tahun lalu.

Hassan menyiarkan di akaun Facebooknya bahawa surat perletakan jawatannya yang telah ditandatangani sebelum ini dibuat dengan terpaksa dan oleh itu tidak sah.

Dia mengatakan bahawa dia telah menandatanganinya kerana dia tidak akan terpilih sebagai calon pilihan raya negeri jika tidak membuat surat letak jawatan tersebut.

Berita Penuh : https://www.thestar.com.my/news/nation/2021/03/03/sabah-speaker-rejects-hassim039s-pre-signed-resignation-letter