Sindhu dan Hafiz Hashim sudah tidak ada ‘jodoh’

Muhammad Hafiz Hashim, bekas juara All England 2003, bersetuju dengan keputusan Pusarla Sindhu untuk mengakhiri kerjasama latihan mereka hanya selepas enam bulan.

Sindhu kemudiannya memilih jurulatih baru, Agus Dwi Santoso, setelah tidak melihat peningkatan yang signifikan sejak dia dilatih oleh Hafiz mulai bulan Julai.

Sindhu menjelaskan bahawa ketika dibimbing oleh Hafiz, dia tidak merasai perkembangan yang diharapkan, dan ini menjadi faktor utama mengapa mereka memutuskan untuk berpisah pada bulan Disember yang lalu.

Sindhu dan Hafiz Hashim sudah tidak ada 'jodoh'

Hafiz, bagaimanapun, menafikan dakwaan tersebut dan menjelaskan bahawa salah satu punca utama pemutusan kerjasama adalah berkaitan dengan isu logistik.

Hafiz menyatakan bahawa pada awalnya Sindhu datang untuk berlatih di kelab badminton Suchitra, dan tidak lama kemudian, Sindhu sendiri meminta bantuannya untuk persiapan Sukan Olimpik Paris.

Walaupun Hafiz sempat mengikutinya untuk beberapa kejohanan antarabangsa, jarak perjalanan dari rumah Sindhu ke tempat latihan di Suchitra, yang mengambil masa lebih kurang satu jam, menjadi satu isu.

Hafiz menjelaskan, “Saya dan Sindhu sebenarnya tidak ada kontrak, hanya sepakat secara lisan. Jadi, saya juga boleh menjangkakan bahawa dia boleh membuat keputusan pada bila-bila masa, dan dia bebas untuk memilih jurulatih baru.”

Walaupun tidak lagi melatih Sindhu, Hafiz masih mempunyai komitmen dengan kelab Suchitra sehingga tahun 2026 dan terus melatih beberapa pemain badminton kebangsaan India yang tergabung dengan kelab tersebut, termasuk Malvika Bansod.

“Saya kini memberi tumpuan kepada tugas saya dalam melatih pemain-pemain di Suchitra. Walaupun mereka mungkin tidak sehebat Sindhu, namun mereka tetap menyertai kejohanan bertaraf Cabaran Antarabangsa dan Siri Antarabangsa,” tambahnya.

Baca Juga : Dituduh ambil dadah, ini respon Elon Musk