‘Semua benda dia korbankan padahal dia bukan dari darah daging kita pun’

Walaupun tiada pertalian darah, Mohd Puad Basri, juga dikenali sebagai Hassan, memperlakukan iparnya dengan penuh kasih sayang, seolah-olah mereka adalah adik-beradik kandungnya sendiri.

Ini terbukti apabila Mohd Puad, yang berusia 60 tahun, mengambil tanggungjawab untuk menjaga dan membesarkan empat adik iparnya yang telah ditinggalkan yatim piatu hampir 30 tahun yang lalu selepas kematian ibu bapa mentuanya.

Kisah ini dikongsikan oleh salah seorang daripada empat adik ipar tersebut, Syazana Ta’at, dalam sebuah video yang dimuat naik di platform TikTok.

Syazana memberitahu bahawa selepas kematian kedua-dua ibu bapa mereka, mereka berempat menjadi yatim piatu. Meskipun ramai yang datang untuk mengambil mereka menjadi anak angkat, arwah ibu mereka telah menasihatkan agar mereka tidak dipisahkan.

Mohd Puad, meskipun tidak mampu untuk menjaga mereka disebabkan memiliki empat anak kandungnya sendiri, tetapi atas nasihat bapa saudaranya, beliau mengambil keputusan untuk menjaga mereka.

Beliau dan isterinya, Khirina Ta’at, yang juga adalah kakak kepada adik ipar Syazana, kemudian mengambil mereka tinggal bersama.

Selepas kematian Khirina pada tahun 2005, disebabkan oleh barah payu dara, Mohd Puad terus membesarkan keempat-empat adik iparnya dan anak-anak kandungnya seorang diri. Walau pun mereka tidak lagi tinggal bersama selepas kematian kakak, hubungan mereka dengan Mohd Puad tetap kukuh.

Beliau tetap menanggung semua perbelanjaan persekolahan mereka dan memberi mereka sokongan sehingga mereka menamatkan pengajian mereka hingga peringkat doktor falsafah.

Walaupun mereka kini sudah berkeluarga sendiri, mereka tidak pernah melupakan jasa baik Mohd Puad dan sentiasa berkumpul bersama beliau setiap hujung minggu dan hari cuti.

Mereka sering membawa Mohd Puad keluar makan dan bercuti bersama untuk menunjukkan penghargaan mereka terhadap beliau.

Syazana menekankan bahawa perkongsian di TikTok adalah untuk menzahirkan rasa terima kasih mereka terhadap Mohd Puad dan untuk memperlihatkan betapa pentingnya beliau dalam kehidupan mereka.

Baca Juga : Lelaki kena denda RM48 Juta selepas tebang pokok jiran depan rumah