Selamat datang ke gelonsor lingkaran pertama di Asia Tenggara

Taman tema air di Shah Alam, Selangor, menjadi pilihan utama ibu bapa untuk menghabiskan masa bersama anak-anak semasa cuti persekolahan ini.

Salah satu destinasi popular adalah WaterWorld I-City, yang menawarkan pelbagai tarikan, termasuk The Ultimate Tornado, gelongsor air berbentuk lingkaran pertama di Asia Tenggara.

Iskandar Shah Ismail, seorang pengunjung berusia 41 tahun, menjelaskan bahawa dia memilih WaterWorld I-City kerana ia dianggap tempat yang sesuai berbanding sungai atau laut disebabkan cuaca yang tidak menentu dan faktor keselamatan.

Selamat datang ke gelonsor lingkaran pertama di Asia Tenggara

Sebelum ini, dia membawa anak-anaknya ke pantai Port Dickson, Negeri Sembilan, untuk beriadah, tetapi kali ini dia memilih taman tema air yang lebih dekat dengan tempat tinggalnya.

“Anak-anak suka aktiviti air, tetapi ke kawasan semula jadi seperti sungai mungkin tidak sesuai pada masa ini dengan cuaca yang tidak menentu.

Oleh itu, saya memilih WaterWorld I-City untuk mengisi masa lapang kami. Tempat ini lebih terjaga dan selamat dengan kehadiran lifeguard atau penyelamat yang sentiasa memerhati aktiviti kami,” katanya.

Seorang pengunjung yang dikenali sebagai Along, berusia 38 tahun, dari Ijok, berkongsi bahawa dia memanfaatkan cuti persekolahan ini untuk membawa anak-anaknya mandi-manda di taman tema air tersebut.

Meskipun jarang mengunjungi tempat tersebut kerana kesesakan, dia memberi alasan bahawa permintaan anak-anaknya menjadi dorongan untuk mengunjunginya kali ini, terutama kerana lokasinya yang berdekatan dengan rumah dan terdapat potongan harga tiket.

Nurul Hasanah Hashim, seorang ibu berusia 32 tahun, menyatakan bahawa dia dan suaminya memilih mengunjungi WaterWorld I-City kerana tertarik dengan pelbagai aktiviti yang ditawarkan.

Mereka datang dari Johor untuk menghadiri jemputan kenduri rakan, dan setiap kali berada di Lembah Klang, taman tema air menjadi destinasi wajib keluarga mereka.

Nurul Hasanah menekankan kegembiraan anak-anaknya dalam bermain air dan menilai pengalaman tersebut sebagai sesuatu yang dapat anak-anak ceritakan kepada rakan-rakan mereka tentang aktiviti cuti sekolah mereka.

Baca Juga : Sambutan Tahun Baharu hasilkan 3.06 tan sampah