Sarawak kini jadi paling kaya! Jumpa emas bernilai RM1.25 Trillion

Kerajaan Sarawak telah menemui sumber mineral yang dianggarkan bernilai RM 1.25 trilion, termasuk emas, nadir bumi, bauksit, dan logam berharga lain, menurut Timbalan Premier Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan.

“Hasil kajian oleh pakar geologi negeri kami ke atas 32% daripada tanah negeri ini telah mengenal pasti mineral yang dianggarkan bernilai kira-kira RM 1.25 trilion,” kata beliau.

Beliau menambah penemuan di Sarawak, “Ini termasuk emas, nadir bumi, bauksit, dan logam berharga lain, yang menunjukkan potensi besar untuk penemuan selanjutnya.”

Sarawak kini jadi paling kaya! Jumpa emas bernilai RM1.25 Trillion

Menurut laporan dari The Vibes, kajian awal meliputi 12.4 juta hektar tanah di Sarawak dan penemuan ini menyerlahkan potensi untuk penemuan lebih banyak lagi.

“Kami yakin dapat menemui lebih banyak deposit mineral baharu apabila kami meluaskan kajian ke kawasan lain yang merangkumi 30% lagi daripada negeri ini,” tambah Awang Tengah.

Deposit emas yang signifikan pada awalnya ditemui di daerah Bau dan kini telah ditemui juga di daerah Sri Aman.

Penemuan ini memberikan harapan baru kepada industri perlombongan di Sarawak, sekaligus membawa potensi ekonomi yang besar kepada negeri ini.

Penemuan ini dijangka dapat mengubah landskap ekonomi Sarawak, menarik lebih banyak pelaburan asing, dan membuka peluang pekerjaan baru.

Potensi besar ini juga memerlukan perancangan yang teliti dari pihak kerajaan untuk memastikan eksploitasi sumber mineral ini dilakukan secara mampan dan memberi manfaat kepada rakyat Sarawak.

Baca : Hafiz Suip selamba tarik nyanyi lagu sambil duduk, ramai suruh buat come back