Sambutan Tahun Baharu hasilkan 3.06 tan sampah

Malam tadi, petugas dari Alam Flora Sdn. Bhd. berjaya mengutip sejumlah 3.06 tan sampah dalam operasi pembersihan yang dijalankan di tiga kawasan sekitar Kuala Lumpur sempena sambutan Ambang Tahun Baharu 2024.

Operasi ini merangkumi tumpuan awam di tiga kawasan utama iaitu Bukit Bintang, Dataran Merdeka, dan kawasan sekitar Menara Berkembar Petronas (KLCC).

Operasi bermula pada pukul 10 malam dan berakhir sekitar pukul 8 pagi.

Sambutan Tahun Baharu hasilkan 3.06 tan sampah

Saiful Azim Saad, Pengurus Kawasan Perkhidmatan Kuala Lumpur (Selatan) Alam Flora, menyatakan bahawa jumlah sampah yang dikutip di Bukit Bintang mencapai 1.98 tan, merupakan jumlah tertinggi.

Di Dataran Merdeka dan KLCC pula, masing-masing mencatatkan jumlah kutipan sebanyak 0.19 tan dan 0.29 tan.

Saiful menambahkan bahawa Alam Flora telah mengambil pelbagai langkah persediaan untuk operasi pembersihan tersebut, melibatkan pekerja pengurusan, eksekutif, dan penyeliaan.

Pada malam tersebut, sebanyak 128 pekerja pra, pemandu, dan kru am telah diaktifkan di tiga kawasan yang dianggap sebagai ‘hotspot’ sempena sambutan tahun baharu.

Selain itu, Alam Flora menyediakan tiga buah jentera kompaktor untuk menjalankan perkhidmatan pengutipan sisa pepejal.

Saiful turut menyatakan bahawa pihaknya juga membawa alat pancuran air untuk membersihkan kawasan sekitar, terutamanya di Dataran Merdeka.

Selain itu, Alam Flora menempatkan 38 unit tong sampah berkapasiti 660 liter dan 10 unit tong sampah 240 liter di ketiga-tiga kawasan tumpuan.

Menurut Saiful, jumlah sampah yang dikutip pada tahun ini masih dalam keadaan terkawal, terutamanya di sekitar Dataran Merdeka.

Beliau berkongsi pandangan bahawa sambutan tahun ini mungkin tidak seheboh tahun lalu disebabkan ketiadaan acara rasmi di kawasan tersebut.

Saiful menyimpulkan bahawa pada tahun 2021, tiada sambutan tahun baharu dijalankan disebabkan oleh pandemik Covid-19.

Beliau juga mengamati bahawa sambutan pada tahun lepas sangat meriah, namun pada tahun ini, ramai mungkin memilih destinasi lain untuk meraikan tahun baharu, menjadikan Dataran Merdeka kurang meriah.

Baca Juga : Wartawan Harakah kena cekup, sembunyi dalam kereta cuba ceroboh kediaman MB