Rupanya negara Afrika pun sebulu dengan Israel

Israel dilaporkan sedang terlibat dalam rundingan sulit dengan Republik Demokratik Congo (DRC), menggalakkan negara Afrika tersebut untuk menerima penduduk Palestin dari Gaza.

Seorang pegawai keselamatan Israel menyatakan bahawa DRC telah menyatakan kesediaan untuk menerima pendatang Palestin, dan rundingan sedang berlangsung dengan negara-negara Afrika lain.

Menteri Perisikan Israel, Gila Gamliel, mengeluarkan kenyataan bahawa selepas berakhirnya perang, pemerintahan Hamas dijangka akan runtuh, dan Gaza tidak akan dipimpin oleh pihak berkuasa perbandaran.

Rupanya negara Afrika pun sebulu dengan Israel

Beliau meramalkan bahawa orang awam Gaza akan bergantung sepenuhnya kepada bantuan kemanusiaan, tanpa pekerjaan, dan sebahagian besar tanah pertanian akan dijadikan zon penampan keselamatan.

Namun, kenyataan ini telah menimbulkan penolakan dari Amerika Syarikat (AS).

Jurucakap Jabatan Negara AS, Matthew Miller, menegaskan penolakan terhadap kenyataan Menteri Israel, Bezalel Smotrich dan Itamar Ben Gvir, yang menyokong penempatan semula penduduk Palestin di luar Gaza.

AS menyifatkan retorik ini sebagai menghasut dan tidak bertanggungjawab.

Menurut kementerian kesihatan Gaza, serangan Israel yang berlaku sejak serangan mengejut Hamas pada 7 Oktober lalu telah menyebabkan sekurang-kurangnya 22,313 penduduk Palestin terbunuh dan 57,296 cedera.

Baca Juga : Geng pertengahan usia antara bualan dikait geng konvoi motor