Rumah Tan Sri diserbu SPRM

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) melakukan serbuan ke rumah seorang  “Tan Sri” pada malam semalam.

Dilaporkan ia adalah bagi tujuan penyiasatan ke atas kontrak bekalan dan pengurusan kenderaan, menurut sumber.

Sumber tersebut memberitahu Utusan Malaysia bahawa SPRM juga menyerbu empat syarikat yang terlibat dalam kontrak tersebut yang dikatakan bernilai lebih dari RM4 bilion, termasuk tiga firma pelaburan yang berkaitan dengan taiko perniagaan tersebut.

sprm

“Tan Sri adalah pemegang saham utama dalam syarikat yang membekalkan kenderaan kepada kerajaan,” kata satu sumber seperti yang dikutip.

“Sebagai tindak balas terhadap penyiasatan ini, lebih daripada 100 akaun peribadi dan syarikat di bawah kawalannya juga dirampas semalam untuk tindakan lanjut, tetapi belum dibekukan.”

Pada tahun 2018, kontrak Spanco Sdn Bhd untuk membekalkan kerajaan dengan kenderaan tamat tempoh, memicu perlumbaan untuk mendapatkan urus niaga yang menguntungkan itu.

Pada Ogos 2019, tujuh syarikat membuat bidaan untuk kontrak yang akan berjalan selama 15 tahun, melibatkan kira-kira 12,500 kenderaan, dan dikatakan bernilai kira-kira RM300 juta setahun bermula selepas tahun kelima.

Pada ketika itu, Spanco disambung kontrak untuk menguruskan kenderaan tersebut dan akhirnya menyertai perlumbaan bidaan.

Sebuah firma usahasama antara Berjaya Corporation Bhd dan Naza Corporation Holdings Sdn Bhd akhirnya memenangi bidaan tersebut, sebelum surat minat ditarik balik pada tahun 2020 semasa pentadbiran Muhyiddin dan kontrak diberikan kepada Spanco sekali lagi.

Berjaya dan Naza kini sedang mengemukakan tuntutan undang-undang terhadap kerajaan berhubung tawaran yang ditarik balik tersebut.

Baca juga : Setahun berlalu, Anwar masih tidak ambil gaji sebagai Perdana Menteri