“Rumah kampung kembali jadi sunyi selepas semua balik..”

Hari Raya Aidilfitri merupakan salah satu hari yang ditunggu-tunggu setiap tahun, terutamanya kepada anak-anak kampung yang tinggal di perantauan.

Di hari yang penuh dengan kegembiraan ini, kita akan berkumpul bersama adik-beradik dan sanak-saudara di rumah keluarga di kampung.

Pada hari tersebut, kita akan memakai pakaian serba baharu, menjamah pelbagai makanan tradisi seperti lemang dan ketupat serta aneka kuih raya.

Rumah kampung kembali jadi sunyi selepas semua balik..

Sambil-sambil itu, kita akan berbual mesra antara satu sama lain, berkongsi cerita mengenai kehidupan masing-masing dan mengimbau semula kenangan raya yang pernah dilalui bersama.

Kanak-kanak pula, saat yang dinanti-nantikan tentunya ketika bersalam dengan orang yang lebih dewasa dan menerima duit raya.

Wanita kongsi POV selepas raya, rumah di kampung jadi sunyi-sepi

Saat itu, rumah di kampung yang sunyi sepi sepanjang tahun akan bertukar menjadi meriah untuk tempoh beberapa hari sepanjang Syawal.

Namun begitu, seringkali kita terlepas pandang dengan situasi yang perlu dilalui mereka yang tinggal di kampung selepas sanak-saudara pulang semula ke rumah masing-masing di kota.

Seorang pengguna Tiktok, @eiimaaanggg baru-baru ini berkongsi keadaan suasana rumah di kampung yang meriah sepanjang lebaran kembali bertukar sepi sekelip mata.

Menerusi video yang dimuat naik pengguna TikTok berkenaan, segenap penjuru rumah seperti ruang tamu, bilik tidur dan dapur lengang tanpa sebarang suara.
Meraih 1.8 juta tontonan di TikTok

Menjengah ke ruangan komen, ramai yang berkongsi perasaan yang sama apabila adik-beradik yang pulang ke kampung untuk beraya sudah menghabiskan cuti masing-masing.

“Sunyi betul aku yang duduk kampung bila saudara mara dah balik ke rumah. Seperti kosong sebab sunyi. Masa dengan keluarga itulah yang paling seronok dan aku akan ingat sampai bila-bila,” komen seorang warga maya.

“Raya pertama meriah satu kampung, keesokkannya dah tak ada,” komen lagi seorang warga maya.

Apa pun, itulah lumrah kehidupan bagi mereka yang terpaksa berhijrah ke tempat orang demi mengejar kehidupan yang lebih baik. Semoga masa yang ada dapat dimanfaatkan untuk berhimpun dengan ahli keluarga selalu.

BACA: Pengantin habiskan RM140 Juta untuk majlis kahwin