Puteri Reformasi, Nurul Izzah beri ucapan syahdu buat ayah tercinta PMX

Puteri Reformasi, Nurul Izzah beri ucapan syahdu buat ayah tercinta PMX. Teka-teki siapakah Perdana Menteri ke-10 Malaysia terjawab petang 24hb November apabila Datuk Seri Anwar Ibrahim terpilih setelah beberapa hari rakyat Malaysia menunggu dengan penuh kesabaran.

Pelantikan Pengerusi Pakatan Harapan (PH) yang juga Presiden PKR itu diperkenan oleh Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah selepas perbincangan khas dengan Raja-Raja Melayu di Istana Negara, sebelah paginya.

Di sebalik itu semua, ucapan penuh syahdu disulami dengan semangat anak sulung Anwar, Nurul Izzah menarik perhatian warganet.

Wanita yang pernah digelar Puteri Reformasi itu menerusi kapsyen dalam Instagramnya antara lain menzahirkan ucapan tahniah.

Beliau antara lain berkata, selepas 24 tahun diuji dengan pelbagai dugaan dan cabaran, bapa beliau akhirnya mendapat pembelaan sewajarnya.

DALAM HIDUP DI DUNIA, KITA TIDAK MAMPU TERLEPAS DARIPADA DUGAAN. KETIKA KALAH KITA DIDUGA, KETIKA MENANG JUGA KITA DIDUGA.

NAMUN YANG PASTI, SEJAK TAHUN 1998 SEHINGGA SAAT INI ADALAH KEWAJIPAN UNTUK KITA BERPEGANG TERUS KEPADA GARIS BATAS PERJUANGAN, MENUNTUT KEADILAN BUKAN UNTUK DIRI KITA, TETAPI SEBAGAI PEMANGKIN KEPADA PERLINDUNGAN UNTUK SEMUA,” KATANYA.

Luah Nurul Izzah lagi, selepas bergelar Perdana Menteri atau dengan lebih tepat selepas upacara angkat sumpah, cabaran Anwar sedia menanti.

Antaranya dalam menyatupadukan rakyat dan pemimpin di negara ini, meneliti masalah ekonomi yang membelenggu termasuk menarik pelaburan menerusi rangsangan ekonomi dan bakat tempatan.

Selain itu, Perdana Menteri ke-10 itu juga perlu memainkan peranan dalam membina ummah dan bangsa yang berteraskan keadilan sosial dan kenegaraan yang jitu.

Pada pengakhiran ucapannya, Nurul Izzah mengucapkan betapa beliau berbangga dan sentiasa mencintai bapanya.

SAYA SANGAT MENYAYANGI ANDA, PAPA. SAYA SENTIASA BERBANGGA DENGAN ANDA, WALAUPUN KETIKA ADA BERADA DI DALAM SEL PENJARA SEBAGAI TAHANAN (SUATU MASA DULU).

LEGASI YANG KITA TINGGALKAN UNTUK ANAK-ANAK DAN GENERASI MASA DEPAN BUKANNYA UNTUK HARTA, PANGKAT MAHUPUN WANG RINGGIT, TETAPI IDEALISME DAN PRINSIP PERJUANGAN YANG TIDAK BOLEH DIJUAL BELI. JADIKAN MASA DEPAN, MASA KITA BERSAMA. INSYA-ALLAH,” TUTURNYA.

Berdasarkan rekod, pada Pilihan Raya Umum ke-15 lalu, Nurul Izzah yang mewakili PH tewas kepada calon Perikatan Nasional-PAS, Muhammad Fawwaz Mat Jan dengan majoriti 5,272 undi.

Muhammad Fawwaz memperoleh 37,638 undi sementara Nurul Izzah, yang juga Naib Presiden PKR, mendapat 32,366 undi, manakala calon Barisan Nasional (BN), Datuk Mohd Zaidi Mohd Said (16,971 undi) dan Mohd Nasir Othman (Pejuang-Putra) meraih 473 undi.

BACA JUGA:

Ikon 2022 majalah Time, 7 fakta menarik Michelle Yeoh

Budak pekak pula diajarkan muzik, guru ini kerap dipersoal orang ramai

Kongsi apapun resepi, Khairul Aming pasti viral apalagi hidangan sweet savory sedap padu begini