Pfizers bakal keluarkan vaksin berbentuk pil pada akhir tahun ini

Pfizer, semalam telah mula menguji ubat COVID-19 dalam bentuk pil pada orang dewasa yang positif tetapi tidak bergejala. Percubaan klinikal ubat Pfizer COVID-19, seperti yang dilaporkan oleh Reuters, berada di peringkat pertengahan kajian.

Syarikat itu merancang untuk memohon izin penggunaan kecemasan di Amerika Syarikat pada akhir 2021.

Kajian dadah Pfizer tahap 2/3 COVID-19 melibatkan 1,140 sukarelawan. Dalam ujian klinikal, ubat yang digunakan adalah PF-07321332, antivirus yang dibuat oleh Pfizer dan dosis kecil ritonavir, ubat yang lebih tua yang banyak digunakan dalam rawatan kombinasi untuk jangkitan HIV.

Pfizers bakal keluarkan vaksin berbentuk pil pada akhir tahun ini

Pfizer mengatakan bahawa PF-07321332 ini berfungsi untuk menyekat aktiviti enzim utama yang diperlukan oleh coronavirus.

Pada bulan Julai, Pfizer mengatakan jika ujian klinikal ubat itu berjaya, pihak syarikat akan memohon izin untuk digunakan pada suku terakhir 2021.

Pfizer bukan satu-satunya syarikat yang membuat kemajuan besar dalam mengembangkan pil untuk COVID-19. Pesaing paling dekat Pfizer iaitu Merck & Co Inc dan syarikat farmaseutikal Switzerland Roche Holding turut mengembangkan kajian yang sama.

Merck, bersama dengan rakan kongsi Ridgeback Biotherpeuthics, kini sedang menjalankan ujian klinikal peringkat akhir untuk antivirus yang disebut molnupiravir.

Pil ini diuji pada pesakit COVID-19 yang tidak dimasukkan ke hospital. Ubat ini diharapkan dapat mengelak orang dari masuk ke hospital walaupun mereka dijangkiti COVID-19.

Minggu ini, ujian klinikal peringkat akhir dijalankan untuk melihat apakah molnupirarif dapat mencegah orang daripada dijangkiti COVID-19.

Setakat ini, di Amerika Syarikat, hanya satu ubat yang diiktiraf sebagai penawar COVID-19. Ubat itu, yang dikenali sebagai remdesivir, dihasilkan oleh Gilead Sciences dan dimasukkan ke dalam badan melalui IV.

Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) kini sedang giat memantau varian baru wabak COVID-19 yang diberi nama sebagai ‘Mu’. Varian Mu ini difahamkan pertama kali dijumpai di negara Amerika Latin, Colombia pada bulan Januari lalu.

Berita Penuh : https://www.thevocket.com/ubat-covid-19-berbentuk-pil-dari-pfizers-diuji-pada-manusia-bakal-digunakan-pada-akhir-tahun-ini/

BACA JUGA : PANAS !!! Netizen mula tanya Tony mengenai ‘refund ticket’ selepas tayang kereta Tesla di IG