Perangai ahli politik di Malaysia buat artis antarabangsa malas nak masuk Malaysia

Bantahan yang terlalu banyak dari ahli politik adalah salah satu sebab utama kenapa Coldplay memilih untuk mengadakan enam hari persembahan di Singapura berbanding hanya satu di Malaysia, kata Alife Malaysia.

Bantahan yang disuarakan sejak hari pertama Coldplay mengumumkan kehadiran mereka ke Malaysia telah meninggalkan ‘bau masam’ kepada artis, penganjur dan penonton antarabangsa.

Kesan daripada itu, Malaysia kini terlepas peluang menjana ekonomi tempatan selepas Coldplay merancang untuk mengadakan hanya satu persembahan di sini.

Perangai ahli politik di Malaysia buat artis antarabangsa malas nak masuk Malaysia

“Bantahan ini telah terbukti mempunyai kesan langsung kepada kita persekitaran dan reputasi perniagaan antarabangsa.

“Kami menggesa kerajaan untuk melindungi perniagaan kami dan menghalang mana-mana kumpulan daripada menentukan apa yang majoriti rakyat Malaysia mahukan untuk negara,” tambahnya.

Sementara itu, Presiden MUDA Syed Saddiq berkata Malaysia telah terlepas peluang keemasan untuk meningkatkan ekonomi tempatan apabila kumpulan dari Britain itu memilih untuk membuat persembahan lebih banyak di negara jiran.

“Sementara kita di sini bertelagah mengenai Malaysia menganjurkan konsert, negara di luar sana merebut peluang keemasan untuk menjana ekonomi,” kritik beliau.

Bagaimanapun, Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan dalam kenyataanya berkata mereka masih belum menerima sebarang permohonan daripada penganjur untuk menambah lebih banyak persembahan untuk jelajah Coldplay.

“Sebarang keputusan mesti mematuhi prosedur operasi standard,” tambah Timbalan Menteri Khairul Firdaus.

“Setiap negeri mempunyai peraturan dan peraturan tersendiri dalam memberikan permit kepada artis antarabangsa untuk membuat persembahan. Sesetengah negeri ketat dengan peraturan mereka, manakala sesetengahnya lebih fleksibel.”

“Bagaimanapun, kementerian akan melakukan yang terbaik untuk memudahkan proses permohonan,” katanya.

Untuk rekod, konsert jelajah Coldplay ini telah mendapat bantahan daripada pemimpin PAS, yang menggesa kerajaan membatalkan acara itu.

ALIFE, sebuah organisasi yang menyokong penganjuran seni, festival dan acara, berkata bantahan seperti itu telah memberi kesan kepada persekitaran dan reputasi perniagaan antarabangsa Malaysia.

Kumpulan popular Britain itu akan bermain di Stadium Nasional Bukit Jalil di Kuala Lumpur pada 22 Nov. Ia merupakan konsert pertama Coldplay di Malaysia semasa pertandingan Asia Jelajah Dunia Music of the Spheres mereka.

Baca : Kerajaan Russia anggap bakar quran di negara itu satu jenayah besar