Penduduk halang orang datang Kota Tinggi, banjir tengah tinggi lagi

Orang ramai digalakkan untuk menunda perancangan perjalanan ke bandar Kota Tinggi sepanjang tempoh banjir teruk yang melanda daerah tersebut.

Ketua Polis Daerah Kota Tinggi, Superintendan Hussin Zamora, memberikan nasihat tersebut disebabkan oleh peningkatan paras air di kawasan tersebut, yang kini mencapai ketinggian tiga meter di kawasan rendah, meningkatkan risiko.

Superintendan Hussin Zamora menekankan bahawa pengguna jalan raya masih boleh menggunakan jalan alternatif untuk keluar dari Bandar Kota Tinggi ke Johor Bahru dan Mersing.

Penduduk halang orang datang Kota Tinggi, banjir tengah tinggi lagi

Beliau menjelaskan, “Setakat ini masih terdapat beberapa jalan alternatif yang dapat digunakan untuk meninggalkan Bandar Kota Tinggi menuju ke kawasan Mersing atau Johor Bahru.

Antara pilihan tersebut termasuklah Jalan Johor Bahru – Kota Tinggi, Jalan Kota Tinggi – Mersing melalui Bypass, dan Jalan simpang lampu isyarat Pasak ke Bandar Penawar untuk menuju ke Johor Bahru, walaupun penggunaan jalan alternatif ini mungkin mengambil masa yang agak panjang kerana pengalihan lalu lintas.”

Superintendan Hussin Zamora menyeru kepada penduduk yang terjejas atau orang ramai yang ingin memasuki Bandar Kota Tinggi untuk menunda pergerakan mereka buat sementara waktu.

Beliau menjelaskan, “Ini disebabkan oleh keadaan banjir di mana banyak jalan masih tenggelam air.” Beliau menambahkan bahawa, “Sehingga kini, keadaan banjir di Kota Tinggi masih terkawal.”

“Saya berharap masyarakat Kota Tinggi dapat tetap tenang dan tidak panik, kerana keadaan pada masa ini masih terkawal. Selain itu, operasi pencegahan jenayah juga sedang dilakukan untuk memastikan keselamatan harta benda mangsa banjir, terutamanya mereka yang berada di pusat pemindahan sementara (PPS).”

Menurut laporan terkini, sehingga jam 12 tengah hari tadi, Kota Tinggi adalah daerah yang paling terjejas oleh banjir di Johor, dengan seramai 4,268 mangsa ditempatkan di 26 PPS.

Baca Juga : Rasuah RM 1 Bilion : Akhirnya Muhyiddin buka mulut