Pemimpin muda belum menyerlah atau dibayangi pemimpin veteran?

Tatkala semakin banyak negara menyaksikan kemunculan pemimpin-pemimpin muda menerajui negara masing-masing, di Malaysia pula barisan pemimpin muda masih belum menyerlah atau terus dibayangi pemimpin golongan veteran.

Sanna Marin pada usia 34 tahun menjadi perdana menteri termuda di dunia dengan menerajui kerajaan baru Finland pada Disember 2019. Wanita itu merupakan antara semakin ramai perdana menteri di bawah usia 40 tahun selain Perdana Menteri New Zealand Jacinda Ardern, 39, Oleksiy Honcharuk, 36, (Ukraine) dan Kim Jong Un, 35, (Korea Utara).

Untuk rekod, pemimpin-pemimpin kanan di negara ini berada dalam lingkungan umur 65 hingga 95 tahun. Pemimpin paling veteran dan masih aktif adalah bekas perdana menteri dan Presiden Parti Pejuang Dr Mahathir Mohamad yang kini berusia 95 tahun, diikuti pemimpin veteran Umno Tengku Razaleigh Hamzah, 81, yang dilihat sebagai antara ‘key player’ dalam kemelut politik masa kini ‘siapa ada majoriti di Dewan Rakyat’.

Semua yang lain juga bukan muda. Perdana Menteri dan Presiden PPBM Muhyiddin Yassin berusia 73 tahun, Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi (67), Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Anwar Ibrahim (73), Presiden PAS Abdul Hadi Awang (72) dan Presiden Parti Amanah Negara, Mohamad Sabu (66).

Walaupun terdapat ramai pemimpin muda yang aktif, antaranya Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin (44), Timbalan Menteri Kewangan Mohd Shahar Abdullah (39), bekas Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman (27), bekas ahli Parlimen Pandan Rafizi Ramli dan yang lain, namun mereka ini tidak diketengahkan dan masih dibayangi pemimpin veteran politik.
(Dari kiri) Khairy Jamaluddin, Syed Saddiq, Rafizi Ramli and Mohd Shahar Abdullah antara pemimpin muda yang aktif, namun dibayangi pemimpin veteran.

Wujud realisasi akan ketandusan jiwa muda dalam arena politik negara yang menyebabkan beberapa pemimpin muda termasuk Syed Saddiq cuba menyerlahkan pembabitan golongan muda dalam politik melalui platform politik Muda. Tetapi mampukah mereka membawa perubahan?

Penganalisis politik, Dr Syahruddin Awang Ahmad berkata fenomena dominasi ‘kuda tua politik’ ini berkait rapat dengan pengaruh elit politik dan bersifat paternalistik, iaitu masih mahu kekal sebagai idola dalam parti dan arena politik yang menyebabkan pemimpin muda atau pelapis gagal mendapat tempat bagi menggantikan pemimpin politik veteran berkenaan.

Penyelidik Geo-Politik dan Elektoral Sabah (GeOpeS) Universti Malaysia Sabah (UMS) itu berkata faktor ke-2 pula adalah budaya politik Malaysia yang masih mengikat pemikiran ahli parti dan pemimpin parti pertengahan (semua parti di Malaysia) agar akur dengan pemimpin veteran.

“Tanggapan ini adalah bahawa pemimpin veteran masih ada ‘sengat’, diingati jasa baktinya, malah paling tidak wajar pula, ada pemikiran yang bersifat beralah kerana mengganggap pemimpin veteran ini ada aura. Kalau mereka ditiadakan dalam radar politik tanah air akan menyebabkan suasana politik menjadi tidak stabil,” katanya.

Justeru, beliau berkata pemimpin muda perlu bangkit dan bersuara menyatakan bahawa politik sebenar menyentuh aspirasi rakyat selain mencari jalan untuk membujuk pemimpin veteran dan ahli parti agar membuat perubahan 360 darjah daripada segi kepimpinan dan budaya politik agar sesebuah parti malah kerajaan yang memerintah, kekal relevan mengikut perubahan arus masa dan zaman.

Sementara itu, Felo Kanan Majlis Profesor Negara (MPN) Dr Jeniri Amir menyifatkan golongan muda kurang mendapat kedudukan dan tempat dalam landskap politik negara dan ini berkemungkinan kerana rata-rata parti politik kurang berkeyakinan serta percaya terhadap kepimpinan orang muda.

“Apa yang berlaku hari ini adalah kesan daripada kepimpinan terdahulu. Ini adalah hasil 10 hingga ke 15 tahun lepas apabila mereka tidak melibatkan orang muda dalam arena politik, tiada peluang diberikan untuk mara ke hadapan dalam barisan kepimpinan parti.

“Sepatutnya beri mereka pendedahan. Apabila terlampau ramai pemimpin berusia, ia menyebabkan wujud jurang yang besar, jadi di mana wakil suara anak muda?,” soalnya dan mengakui proses menggilap bakat kepimpinan daripada kalangan generasi muda bukan mudah kerana ia memerlukan masa dan kelayakan seseorang individu.

Menurut Jeniri, kredibiliti dan kelayakan pelapis itu juga tidak seharusnya disandarkan kepada latar belakang pendidikan semata-mata sebaliknya pengalaman politik, kemahiran komunikasi dan menyantuni rakyat juga perlu dititikberatkan dalam resume politik mereka.

Sementara itu, geostrategis yang juga bekas pensyarah Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Azmi Hassan berkata politik Malaysia banyak berkisar kepada sokongan akar umbi kepartian iaitu pengundi hanya memberi peluang kepada ahli politik yang terserlah ke hadapan.

“Orang muda bila aktif politik kepartian, terpaksa bermula dari bawah dan mengambil masa lama. Orang lama dalam parti pula sukar memberi peluang untuk anak muda membuat penampilan dalam parti. Bukan anak muda tiada bakat berpolitik, tetapi terlalu banyak kekangan yang dikenakan mereka yang lebih veteran.

“Pengalaman berpolitik memakan masa kerana sistem perkaderan parti mengikut hierarki. Tetapi jika parti memberi peluang terutama melalui cabang anak muda, maka kredibiliti anak muda dapat dipupuk lebih awal. Masalahnya cabang anak muda dalam parti itu selalu dibayangi oleh cabang yang dianggotai oleh ahli yang berpengalaman,” jelasnya.

Beliau menarik perhatian, hakikatnya anak muda yang bergiat politik perlu digandingkan dengan mereka yang lebih berpengalaman supaya kredibiliti dapat dibentuk, namun semuanya memerlukan perancangan dan tidak akan berlaku secara spontan.

 

Berita penuh: https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2020/11/22/dominasi-ahli-politik-veteran-halang-pemimpin-muda-daripada-menyerlah/