Pemain Harimau Malaya dikritik sembunyi makan mi segera

Selain skuad kebangsaan yang kini berada di pusat latihan negara, pasukan bola sepak Indonesia juga kini telah tiba di Turki untuk menjalani sesi latihan pusat sehingga 6 Januari.

Pasukan yang dikenali sebagai skuad Garuda akan menghadapi dua perlawanan persahabatan di Turki, di mana pasukan yang dikendalikan oleh Shin Tae-yong dijangka akan bertemu dengan pasukan Libya di sana.

Selain itu, skuad kebangsaan Indonesia juga akan menghadapi satu lagi perlawanan persahabatan pada 9 Januari menentang Iran di pusat latihan negara tersebut.

Pemain Harimau Malaya dikritik sembunyi makan mi segera

Walaupun belum ada perkembangan rasmi tentang prestasi pasukan, seorang pemain dari pasukan Indonesia telah menjadi bualan dikalangan penyokong negara itu kerana dikatakan terlihat sedang memasak mi segera di sebuah hotel di Turki.

Melalui tangkapan skrin yang menjadi tular di media sosial, pemain tengah, Marselino Ferdinan, memuat naik video rakan sepasukannya yang sedang memasak mi segera menggunakan kuali elektrik.

Berdasarkan video yang viral, penyokong Indonesia mendakwa pemain yang terlibat dalam memasak mi segera tersebut adalah Witan Sulaeman, seorang pemain muda berusia 21 tahun yang kini beraksi bersama Bhayangkara secara pinjaman dari Persija Jakarta.

Aktiviti memasak ini menjadi perhatian penyokong kerana makanan segera dianggap boleh membawa impak negatif kepada atlet, terutamanya ketika mereka sedang bersiap sedia untuk kejuaraan Piala Asia pada bulan depan.

Dalam pembangunan yang berbeza, penolong jurulatih skuad kebangsaan Indonesia, Nova Arianto, mengesahkan bahawa pemain yang terlibat dalam isu memasak mi segera tersebut telah diberikan amaran oleh pengurus mereka, Shin Tae-yong.

Nova menjelaskan bahawa Marselino dan Witan tidak akan dihukum, tetapi mereka diberikan amaran untuk tidak mengulangi tindakan serupa lagi.

Nova Arianto turut menambah bahawa Tae-yong juga mengingatkan pemain lain untuk menjaga disiplin dan tidak mengambil mudah hasil usaha keras yang telah dilakukan sepanjang ini.

Baca Juga : Jom ketahui 4 tempat unik yang wajib dikunjungi