PANAS ! Umno batalkan semua mesyuarat, tunggu Muhyiddin rombak kabinet, lapor sumber

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin sedang berbincang mengenai kemungkinan merombak Kabinet dalam usaha menenangkan Umno yang mempertimbangkan menarik sokongan terhadap Perikatan Nasional (PN), kata 3 sumber kepada agensi berita Reuters hari ini.

Sumber itu tidak mahu dikenali kerana mereka tidak diberi kuasa untuk bercakap kepada media.

“Umno sedang berunding dan ini menunjukkan mereka tidak bersedia keluar daripada gabungan PN,” kata 1 sumber.

Terdahulu, FMT melaporkan ahli Majlis Kerja Tertinggi Umno Annuar Musa berkata, presiden parti Ahmad Zahid Hamidi sudah bertemu Muhyiddin mengenai “syarat baharu” Umno kerana menyokong kerajaan pimpinan PN.

Annuar tidak memberikan perincian mengenai pertemuan itu tetapi mengatakan perbincangan mengenai syarat baharu Umno sedang berjalan.

Reuters memetik 2 sumber lagi yang berkata, Umno dan PN juga sedang membincangkan kerusi yang akan mereka tandingi pada pilihan raya akan datang.

Tempoh pilihan raya sehingga 2023, tetapi beberapa pimpinan dalam kerajaan mahu ia diadakan awal untuk mendapatkan mandat lebih kuat.

Pejabat Muhyiddin dan Umno masih belum memberi respons terhadap laporan itu, kata Reuters.

Pemimpin Umno baru-baru ini melakukan protes terhadap pengurangan peranan parti itu dalam Kabinet Muhyiddin walaupun merupakan parti terbesar dalam gabungan berkenaan.

Ahli Majlis Kerja Tertinggi Umno Tajuddin Abdul Rahman minggu lalu berkata, seorang ahli Parlimen Umno harus dilantik sebagai timbalan perdana menteri.

Bagaimanapun, Ketua Pemuda Umno Asyraf Wajdi Dusuki meminta gencatan politik dibuat ketika negara berdepan peningkatan kes Covid-19.

Berita penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2020/10/19/muhyiddin-sedang-bincang-rombak-kabinet-kata-laporan/