PADU!!! : Elon Musk Mahu Bertemu PMX Minggu Hadapan, Ini Yang Bakal Berlaku Pada Malaysia

Elon Musk nak jumpa Anwar Ibrahim, rupanya ini hajat beliau yang rakyat Malaysia bakal dapat manfaat.

Pertemuan antara Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Tesla Inc, Elon Musk dengan Perdana Menteri Anwar Ibrahim akan mendorong reaksi berantai dalam perjalanan Malaysia.

Ke arah menuju ke arah kenderaan elektrik (EV) di rantau ini, kata seorang pakar ekonomi.

Profesor ekonomi Universiti Sunway Dr Yeah Kim Leng menyatakan bahawa perbincangan yang membuahkan hasil antara gergasi EV global dengan pemimpin Malaysia, yang dijangka berlangsung pada minggu ini, juga akan membawa kepada komitmen selanjutnya yang boleh memberi manfaat kepada ekonomi Malaysia secara amnya.

Tanpa mengira jenis dan nilai pelaburan yang Tesla berhasrat bawa ke Malaysia, Dr Yeah berkata sebarang komitmen yang akan muncul hasil daripada mesyuarat itu akan menyediakan industri EV Malaysia dengan rangsangan besar.

“Pelaburan ikonik biasanya mempunyai kesan limpahan yang lebih besar melalui peningkatan, pengukuhan pelabur tempatan dan asing serta lebih banyak penyertaan dalam pelaburan.

“Ini akan membuka lebih banyak peluang kepada pembekal, penyedia perkhidmatan serta pengeluar alat ganti dan komponen untuk terlibat secara aktif dengan industri EV,” katanya kepada Bernama.

Baca : Yusof Haslam Tak Faham Apa Masalah Dengan Puteri Sarah

Jumaat lalu (7 Jul), Anwar Ibrahim, yang juga Menteri Kewangan memberitahu bahawa beliau akan bertemu Musk untuk mengkaji langkah syarikat EV mega itu dalam meneruskan pelaburannya di Malaysia.

Sehubungan itu, Dr Yeah berkata pertemuan itu memberikan implikasi positif kerana ia akan mengesahkan hala tuju ekonomi kerajaan untuk memperoleh pelaburan langsung asing (FDI) berimpak tinggi, bernilai tinggi dan langkah ke arah tenaga bersih.

“Jumlah FDI Malaysia akan terus meningkatkan sekiranya hasil daripada mesyuarat itu dapat memberikan Musk atau mana-mana projek beliau bertapak di negara ini,” katanya.

Sementara itu, Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Zafrul Abdul Aziz menegaskan potensi kerjasama antara Malaysia dengan Tesla bukan sahaja terhad kepada sektor EV tetapi kepada sektor lain juga.

“Apa yang kami mahu ialah untuk menarik lebih banyak potensi atau komitmen pelaburan dalam sektor automotif dan sektor lain yang boleh kami pasarkan di Malaysia,” kata beliau

Baca : LUCU!!! : “Sakit Perut Gelak” – Aksi 5 Sekawan Buat Magik Bikin Warganet Berdekah

Tesla, pereka dan pengilang EV yang beribu pejabat di Austin, Texas, Amerika Syarikat, akan membuat kemunculan rasminya di Malaysia di Kuala Lumpur pada 20 Julai.

Buat masa ini, pusat servis rasmi Tesla yang terdekat terletak di Singapura dan pemilik program pemajakan Greentech telah menghantar kereta mereka kembali ke Hong Kong untuk kerja-kerja pembaikan utama.

Baca Selanjutnya :

Seller TikTok Tudung Bawal Cuba Lepas Tangan, Lepas Lapor KPDN Nak Saman, Baru Mula Gelabah

Pernah Dapat Gred B Dalam Tasawwur Islam, Inspektor Shiela Terbuka Menerima Lelaki Melayu