Noorkhiriah terpaksa minta sumbangan untuk dana teruskan kerja amal urus jenazah

Setelah empat tahun menyediakan perkhidmatan pengurusan jenazah secara percuma, pelakon Noorkhiriah mengakui bahawa program kebajikan yang dilakukan memerlukan kos yang agak tinggi.

Noorkhiriah atau Noorkhiriah Ahmad Shapie, 46, menyatakan bahawa urusan berkaitan kematian tidak dapat diramal, dan masih banyak individu yang memerlukan bantuan tersebut.

Pertubuhan Amal Nur By Khiriah, yang ditubuhkan sejak 2020, dipimpin oleh Noorkhiriah, tidak pernah memilih status penerima bantuan dalam hal pengurusan jenazah.

Noorkhiriah terpaksa minta sumbangan untuk dana teruskan kerja amal urus jenazah

Noorkhiriah menyatakan bahawa bantuan diterima dengan tangan terbuka dan berterima kasih kepada orang ramai yang telah memberikan sumbangan.

Baginya, menguruskan jenazah memerlukan kos yang tinggi, dan ia tidak dapat diramalkan seperti persediaan kewangan untuk bersalin.

Beliau menyuarakan pemahaman terhadap keadaan yang tidak semua orang berkemampuan, dan Pertubuhan Amal Nur By Khiriah berusaha untuk membantu tanpa memandang status kewangan seseorang.

Noorkhiriah mengakui bahawa terdapat cabaran dalam menjalankan program kebajikan ini tanpa mengutip bayaran.

Beliau menerangkan bahawa mereka tidak dapat menentukan bila waktu kematian akan tiba, dan pihaknya sering menerima panggilan yang penuh emosi dari individu yang memerlukan bantuan.

Pada masa yang sama, pelakon drama Bedah Tong Gas ini mengungkapkan keinginannya untuk tidak meminta sumbangan daripada orang ramai, tetapi demi meneruskan usaha murni ini, dia terpaksa mencari dana tambahan.

Noorkhiriah menjelaskan bahawa jika menggunakan kewangan peribadi, ia mungkin tidak mencukupi untuk menanggung keseluruhan kos pengurusan, termasuk memandikan dan mengkafankan jenazah.

Walaupun Noorkhiriah mengakui keperluan dana tambahan, dia menegaskan bahawa segala sumbangan yang diterima akan digunakan untuk membayar sukarelawan dan membeli perkakasan pengurusan jenazah.

Beliau menyatakan bahawa kegunaan duit sumbangan adalah untuk menjalankan operasi pertubuhan kebajikan tersebut.

Meskipun enggan meminta sumbangan, Noorkhiriah mengakui keperluan untuk mencari dana demi kelangsungan program kebajikan yang dijalankannya.

Terakhir, melalui akaun Instagramnya, beliau dengan rendah hati memohon sumbangan daripada orang ramai untuk menjamin terusnya usaha kebajikan tersebut.

Baca Juga : Selamat datang ke gelonsor lingkaran pertama di Asia Tenggara