Negara ini jadi tempat paling mahal nak besarkan anak

China menjadi tempat paling mahal di dunia untuk membesarkan seorang kanak-kanak, berbanding pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) per kapitanya, kata sebuah badan pemikir China, lapor NDTV.

Institut Penyelidikan Penduduk YuWa-Beijing turut memperincikan kos masa dan peluang untuk wanita yang memilih untuk mempunyai anak di negara itu.

Kos membesarkan anak sehingga mereka berumur 18 tahun berbanding KDNK per kapita adalah sekitar 6.3 kali ganda di China berbanding 2.08 kali di Australia, 2.24 kali di Perancis, 4.11 kali di Amerika Syarikat (AS) dan 4.26 kali di Jepun.

Negara ini jadi tempat paling mahal nak besarkan anak

Membesarkan anak-anak juga membawa kepada pengurangan masa kerja bergaji dan kadar gaji wanita, manakala mata pencarian lelaki sebahagian besarnya kekal tidak berubah.

“Oleh kerana persekitaran sosial semasa di China tidak mesra kesuburan wanita, kos masa dan kos peluang untuk wanita mempunyai anak adalah terlalu tinggi.

“Disebabkan oleh sebab-sebab seperti kos melahirkan anak yang tinggi dan kesukaran untuk wanita mengimbangi keluarga dan pekerjaan, purata kesediaan kesuburan orang Cina hampir paling rendah di dunia,” kata laporan itu.

Laporan itu dibuat selepas penduduk China jatuh untuk tahun kedua berturut-turut pada 2023 dengan jumlah kelahiran baru menurun kepada kira-kira separuh daripada jumlah itu pada 2016.

Semakin ramai wanita memilih untuk tidak mempunyai anak kerana kos penjagaan anak yang tinggi, dan keengganan untuk berkahwin atau menangguhkan kerjaya mereka, sementara diskriminasi jantina masih berleluasa.

Wanita secara amnya melihat pengurangan 2,106 jam bekerja apabila menjaga kanak-kanak berumur 0 hingga 4 tahun dan menghadapi anggaran kehilangan gaji sebanyak AS$8,700 (kira-kira RM41,576).

Mempunyai anak juga akan menyebabkan kejatuhan 12 hingga 17 peratus dalam gaji wanita, kata laporan itu.

Masa lapang akan dikurangkan sebanyak 12.6 jam untuk ibu dengan seorang anak berumur 0 hingga 6 dan 14 jam untuk dua anak.

Terdapat keperluan segera di peringkat kebangsaan untuk memperkenalkan dasar untuk mengurangkan kos melahirkan anak secepat mungkin seperti subsidi tunai dan cukai, perkhidmatan penjagaan anak yang lebih baik, cuti bersalin dan paterniti yang sama, akses kepada pengasuh asing, membenarkan bekerja fleksibel dan memberi wanita bujang hak reproduktif yang sama seperti wanita berkahwin.

Langkah-langkah bersama boleh meningkatkan kelahiran baru kepada sekitar 3 juta, kata laporan itu.

Pada 2023, jumlah kadar kesuburan China hanya akan menjadi kira-kira 1.0 peratus, menjadikan ia antara yang terendah di dunia.

“Sekiranya kadar kesuburan ultra-rendah semasa tidak dapat dipertingkatkan, penduduk China akan merosot dan menua dengan cepat, yang akan memberi kesan negatif yang serius terhadap inovasi dan kekuatan negara secara keseluruhan,” katanya.

Baca juga: Apa hukum cabut gigi masa puasa? Ini penjelas bekas mufti