Nampak rumah kampung biasa, tapi dalam macam rumah Iron Man

Rumah kampung yang pada pandangan luarannya nampak sederhana, tetapi di dalamnya, ia telah dilengkapi dengan teknologi canggih yang menjadikannya sebuah kediaman pintar.

Dalam sebuah video yang menjadi tular dan mendapat pujian daripada netizen, seorang kanak-kanak perempuan berusia enam tahun memberikan arahan kepada peranti pintar dengan menggunakan suara, meminta agar lampu tandas dihidupkan.

Rumah kampung yang ditinggali oleh pasangan suami isteri di Kampung Bukit Sekilau di Kuantan, Pahang, itu didiami oleh Mohd Suib Farouk Zolkefli dan isterinya, Athirah Aina Ab Razak.

Nampak rumah kampung biasa, tapi dalam macam rumah Iron Man

Suib, berusia 29 tahun, mendedahkan bahawa rumah tersebut, meskipun telah mengalami sedikit ubah suai, masih mengekalkan ciri-ciri rumah kampung tradisional.

“Rumah ni tak besar, ada satu bilik je. Siling tak ada, macam rumah kampung. Nak digambarkan macam rumah setinggan ya sebab berdindingkan kayu-kayu lama. Memang kecil je rumah ni. Ruang makan pun di dapur. Tapi kami selesa tinggal bersama anak-anak di sini,” katanya.

Suib berkongsi bahawa inspirasi untuk melengkapkan rumah mereka dengan sistem pintar atau smart home datang daripada minatnya terhadap teknologi dalam filem Iron Man yang dilakonkan oleh Robert Downey Jr. Suib mula memasang kelengkapan pintar tersebut sejak tahun 2020 dan melibatkan kos sekitar RM1,500.

“Pertama kali di ruang tamu, kemudian ke bilik tidur, dapur, dan tandas. Rumah saya ni tak ada siling, bumbung pula rendah jadi cepat panas. Bila balik dari kerja, nak tunggu sejuk ambil masa selepas pasang kipas. Nak pasang aircond pula kena banyak kos dengan bil elektrik lagi. Jadi dari luar dah boleh hidupkan kipas menerusi telefon pintar selagi ada internet,” katanya.

Walaupun tidak mempunyai kemahiran elektrik, Suib mempelajari cara memasang sistem pintar tersebut dengan menonton tutorial di laman YouTube. Selepas tiga tahun, rumah pintar ini dapat menghidupkan TV dan vakum secara automatik.

Suib merasakan rumah pintarnya sebagai pencapaian yang membanggakan untuk keselesaan keluarganya. Beliau turut berhasrat untuk memasang sistem kunci pintar untuk pintu rumah dan mungkin langsir yang boleh dibuka atau ditutup secara automatik pada masa akan datang.

Baca Juga : Tips nak buat kuih Ketayap Pandan sedap