Muhyiddin nafi dakwaan berih kontrak NIISe kepada menantu

Muhyiddin nafi dakwaan berih kontrak NIISe kepada menantu.

Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin menafikan dakwaan beliau terlibat memberikan kontrak Sistem Imigresen Bersepadu Nasional (NIISe) kepada syarikat IRIS Corporation Berhad yang dikaitkan dengan menantunya.

Menurutnya, ia merupakan satu fitnah yang sengaja dilakukan dan direka untuk mencalarkan maruah beliau dan keluarga.

“Saya sebagai Perdana Menteri pada masa itu sama sekali tidak terlibat dalam proses penganugerahan kontrak NIISe kepada IRIS Corporation Berhad yang dijalankan secara tender terbuka.

“Proses perolehan kontrak dibuat mengikut tatacara perolehan biasa kerajaan di bawah seliaan Kementerian Kewangan dan kementerian yang berkaitan.

“Ia bukan berada di bawah tanggungjawab atau bidang kuasa saya sebagai Perdana Menteri pada waktu itu,” katanya dalam satu hantaran di Facebooknya, pada Khamis.

Muhyiddin berkata demikian merujuk kepada laporan portal media yang mendakwa kononnya beliau terlibat dalam pemberian kontrak Sistem Imigresen Bersepadu Nasional (NIISe) kepada syarikat IRIS Corporation Berhad yang dikaitkan dengan menantunya.

Menurut beliau, tiada mana-mana ahli keluarganya mempunyai kepentingan dalam IRIS Corporation Berhad sama ada sebagai pengarah syarikat atau pemegang saham.

“Bagaimana saya yang tidak mempunyai bidang kuasa dalam penganugerahan kontrak dan keluarga saya yang tidak ada sebarang kepentingan dalam syarikat yang dianugerahkan kontrak, ditohmah menyalahgunakan kuasa demi kepentingan diri dan keluarga?” soalnya.

Ahli Parlimen Pagoh itu mendakwa perkara tersebut adalah sebahagian daripada siri tohmahan jahat terhadap dirinya yang dilakukan oleh kerajaan Pakatan Harapan-Barisan Nasional pimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Tohmahan ini sengaja dibuat untuk menutup kepincangan melampau perdana menteri dan anggota kerajaannya melantik anak beranak dalam kerajaan termasuk dengan tanggungjawab dan kuasa untuk mengurus kontrak kerajaan.

“Amalan nepotisme ini tidak boleh ditutup dengan melemparkan tohmahan tidak berasas kepada orang lain,” dakwanya.

BACA JUGA:

KJ tegaskan perolehan vaksin Covid-19 ikut prosedur

Pelajar Malaysia akui masih trauma akibat gempa bumi di Turkiye

Video viral ditiktok, banyak bantu bisnes ‘Banana Dibs’ jejaka ini