MP pembangkang mesti sedia untuk hari panjang tanpa rehat di Parlimen esok

Pengulungan perbahasan peringkat dasar Rang Undang-Undang Perbekalan 2021 di Dewan Rakyat yang sedang berlangsung dilaporkan lebih lewat daripada yang dijadualkan.

Walau bagaimanapun, kerajaan masih berpeluang supaya pengundian bagi meluluskan Rang Undang-Undang Perbekalan 2021 esok dengan memberikan lanjutan sedikit masa .

“Esok makan kenyang-kenyang, jangan lari ya,” kata M Karuppaiya (Pakatan Harapan-Padang Serai) pada akhir sesi hari ini.

Sidang Dewan Rakyat semasa tidak memperuntukkan sebarang waktu rehat makan tengah hari.

Pada akhir sesi Dewan Rakyat hari ini – yang dilanjutkan sehingga jam 3.12 petang – masih ada tiga kementerian yang belum sempat membuat penggulungan.

Setakat ini ada 10 kementerian yang masih belum menggulung perbahasan kementerian masing-masing – iaitu – Pertanian dan Industri Makanan; Perpaduan Negara; Kesihatan; Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna; Pembangunan Usahawan dan Koperasi; Pelancongan, Seni dan Budaya; Perladangan dan Komoditi; dan Kewangan.

Pada tahun-tahun sebelum ini, kerajaan memerlukan sekitar 40 minit atau lebih untuk mengulung setiap kementerian.

Namun, mereka kini diberikan hanya 20 minit untuk penggulungan. Ini kerana sesi Parlimen dipendekkan sehingga jam 2 petang susulan penularan wabak Covid-19 yang sedang melanda negara.

Berita penuh : https://www.malaysiakini.com/news/552466