Misteri bunyi ketawa misteri malam-malam akhirnya terjawab

Suara hilai ketawa misteri yang didengari setiap malam sehingga mengganggu penduduk Desa Cikampek Timur, Kabupaten Karawang akhirnya terjawab apabila ia sebenarnya suara milik seorang wanita yang mengalami gangguan mental.

Memetik Kompas.com, perkara itu terbongkar pada 27 Jun lalu apabila penduduk memeriksa di kawasan masjid.

Hal ini kerana penduduk mendengar suara berkenaan datang dari bumbung masjid. Apabila diperiksa, mereka menemui seorang wanita sedang terbaring.

Misteri bunyi ketawa misteri malam-malam akhirnya terjawab

Menerusi gambar yang diambil oleh penduduk setempat, wanita berkenaan disyaki mengalami gangguan mental. Wanita tersebut kemudiannya diiring turun dari bumbung masjid oleh petugas.

Kejadian ini menjadi perhatian penduduk setempat hingga tular di media sosial

Petugas Sosial Masyarakat (PSM) Desa Cikampek Timur, Endah Oktaeni mengakui pihaknya ada mengiringi seorang wanita turun dari bumbung masjid pada Khamis.

Menurut Endah, proses pemindahan wanita tersebut dilakukan setelah menerima laporan penduduk setempat berkenaan suara ketawa itu.

“Hasil pemeriksaan, kami mendapati memang ada seorang wanita yang mengalami gangguan mental. Pegawai alam sekitar dimaklumkan dia berada di atas bumbung masjid. Kemudian kami pindahkan dan bawa ke pejabat kampung,” kata Endah ketika dihubungi.

Wanita itu kemudiannya dibersihkan dan diperiksa di Pusat Kesihatan Masyarakat (Puskesmas) dengan bantuan Unit Polis Perkhidmatan Awam Daerah (Pol PP).

“Keadaannya kini sudah dibersihkan dan akan dibawa ke Pusat Kesihatan Masyarakat dengan bantuan Pol PP mukim,” tambahnya.

Ketua Dusun Cijalu, Aah Supriadi berkata, pihaknya juga terlibat dalam proses memindahkan wanita berkenaan.

“Tadi kami bersama Linmas dan Pak Bhabinkamtibmas memindahkan wanita itu dari bumbung masjid. Kini dia dijaga oleh PSM di Puskesmas,” ujarnya.

Aah mendedahkan bahawa penduduk menyangka wanita berkenaan adalah hantu disebabkan mereka sering mendengar suara ketawa di tengah malam.

Sumber: Kompas, Tribun Jawa Barat

BACA: Abang Nigeria sedih dah nak balik kampung, dah lah pandai cakap Kelantan