Markah 7/100, netizen desak kerajaan adakan semula PT3 atau PMR

Baru-baru ini, beberapa video TikTok dan tangkapan skrin telah menjadi viral, menunjukkan seorang pelajar Tingkatan Satu yang nampaknya berbangga dengan keputusan Ujian Akhir Sesi Akademik Bahasa Melayu, di mana beliau mendapat markah 7/100.

Video asal yang dimuat naik di TikTok telah menjadi viral di pelbagai platform dan tentu saja telah mengejutkan banyak orang.

Dalam tangkapan skrin tersebut, pelajar tersebut memasukkan kapsyen yang menyatakan dia lulus ujian tersebut, tetapi hakikatnya, dia hanya mendapat markah kurang daripada sepuluh.

Markah 7/100, netizen desak kerajaan adakan semula pt3 atau pmr

Lebih menyedihkan lagi, banyak ruangan dalam kertas ujian tersebut dibiarkan kosong walaupun ujian berlangsung selama 1 jam 30 minit.

Kejadian ini tentu menimbulkan kebimbangan ramai terhadap pelajar tersebut, dengan kebanyakan netizen merasakan bahawa jawapan pelajar itu tidak serius dan dilakukan secara santai.

Beberapa netizen juga menggesa agar pihak berwajib mengadakan semula peperiksaan besar seperti Penilaian Menengah Rendah (PMR) atau Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) untuk meningkatkan tahap akademik pelajar.

Keadaan ini semakin menimbulkan kebimbangan, bukan?

Baca Juga : Hamidah kecewa hanya dapat RM150 shooting 4 hari, “inilah nasib veteran..”