Mana orang tak serbu Pulut Udang Cik La saiz gergasi kot

Salasiah Osman, juga dikenali sebagai Cik La, telah mencipta fenomena dengan pulut udang gergasi yang dihasilkannya selama 10 tahun terakhir.

Pulut udang gergasi ini, yang dikenali sebagai Pulut Udang King, memiliki saiz yang luar biasa, kira-kira 12 inci panjang dan lebar.

Meskipun saiznya yang tidak lazim, pulut udang ini mendapat perhatian pelanggan dan mengundang minat untuk membelinya.

Mana orang tak serbu Pulut Udang Cik La saiz gergasi kot

Cik La berkata bahawa walaupun pelanggan awalnya terkejut melihat saiz ‘luar biasa’ pulut udang tersebut, namun keunikan itu menjadi daya tarik utama.

Pelanggan tidak hanya teruja dengan saiznya, tetapi juga dengan rasa pulut udang yang lembut dan inti kuih yang lezat, diperbuat daripada kelapa parut dan udang kering.

Proses penghasilan pulut udang gergasi ini memakan masa yang agak lama, dengan Cik La menghabiskan sekurang-kurangnya enam hingga tujuh jam sehari.

Proses itu termasuklah menanak pulut, memasak inti kuih, dan membungkusnya dengan daun pisang abu, yang memberikan aroma harum apabila dipanggang.

Cik La hanya menggunakan daun pisang abu sebagai pembalut kuih tradisional Melayu tersebut, kerana ia lebih keras dan tidak mudah terbakar semasa proses pemanggangan.

Walau bagaimanapun, beliau menjelaskan bahawa pulut udang ini tidak hanya diminati oleh masyarakat Melayu, malah pelanggan daripada pelbagai lapisan masyarakat, termasuk seorang pelanggan tetap dari kalangan Cina.

Pulut udang gergasi ini dijual dengan harga RM3 sebatang, dan jumlah penjualannya bergantung kepada permintaan dan hari cuti.

Cik La berhasrat untuk memperluaskan perniagaannya dengan merancang untuk menghasilkan pulut udang sejuk beku.

Pelanggan yang telah mencuba pulut udang gergasi ini memberikan maklum balas yang positif, dan ia kini menjadi tarikan di Kampung Padang Rengas dan kawasan sekitarnya.

Baca Juga : Pengarah muzik ini dedah artis mana yang paling ‘humble’ dalam dunia seni