Makhluk misteri ni rupanya di Port Dickson, apa yang jadi

Menikmati pemandangan matahari terbenam di tepi laut adalah suatu pengalaman yang penuh ketenangan. Oleh itu, tidak menghairankan apabila ada yang sedia datang ke pantai sejak awal petang semata-mata untuk tidak melepaskan peluang menikmati keindahan panorama matahari terbenam.

Sesiapa sahaja dapat terpesona dengan keindahan tersebut, seolah-olah mengalami cinta pandang pertama, sekaligus membangkitkan perasaan kagum terhadap keagungan ciptaan Tuhan.

Dalam usaha untuk merakam fenomena alam yang menakjubkan itu, seorang pemuda mengejutkan dirinya dengan peristiwa yang tidak dijangka. Melalui sebuah video yang dikongsikan di laman sosial, rakaman tersebut menunjukkan pergerakan entiti misteri yang terekam oleh lensa zoom dengan jelas.

Makhluk misteri ni rupanya di Port Dickson, apa yang jadi

Kejadian ini dipercayai berlaku di Port Dickson. Makhluk itu kelihatan seolah-olah berenang dan melompat jauh dari permukaan laut, masuk semula ke dalam air dengan cepat seperti seekor ikan lumba-lumba.

“Ketika saya cuba merakam matahari terbenam, tiba-tiba saya melihat benda ini. Apa sebenarnya ini?” soalnya.

Rakaman berdurasi 55 saat itu mencetuskan tanda tanya di kalangan netizen yang menghubungkannya dengan makhluk misteri. Terutama ketika rakaman ini dipercayai diambil di perairan pantai Port Dickson, Negeri Sembilan, pada waktu senja.

Rata-rata netizen menganggap apa yang dilihat oleh pemuda tersebut sebagai ‘sulur bidar’, makhluk misteri yang sering terlihat di kawasan perairan seperti sungai dan tasik. Ada juga yang menghubungkan objek misteri ini dengan makhluk halus yang dikenali sebagai ‘hantu bidai’, yang diyakini berkeliaran di kawasan perairan dan menyerupai tikar yang menggulung untuk menangkap mangsa.

Hantu bidai ini diceritakan bergerak di kawasan berair dan menyerupai tikar yang menggulung dan melemaskan mangsa. Dipercayai untuk menjauhi kanak-kanak daripada pergi berenang tanpa pengawasan orang dewasa, untuk mengelakkan risiko kecelakaan seperti lemas akibat kekejangan.

Walaupun beberapa netizen menafikan tanggapan yang berkaitan dengan makhluk halus, beberapa lainnya menyatakan bahawa objek tersebut hanyalah aktiviti menarik pukat yang dilakukan oleh masyarakat nelayan.

“Seseorang sedang menarik pukat. Saya mengalami situasi yang sama. Pakcik saya yang menarik. Ada pelampung bulat panjang-panjang yang dilekatkan. Benar-benar seperti itu. Terdapat tali panjang yang ditarik dan dilepaskan. Pelampung itu melekat pada pukat yang dicari. Tarik dan lepaskan, tarik dan lepaskan. Terdapat juga kapal, jika diperhatikan ketika zoom out, terdapat kapal besar di sebelah kiri. Pukat itu tidak pendek, panjang hingga ke kapal besar,” komen beberapa netizen.

Bagaimanapun, tidak dapat dipastikan apa objek yang bergerak di dalam air dalam rakaman tersebut, menjadikannya sebagai misteri yang tetap belum terpecahkan.

Video tersebut telah mendapat lebih dari 5 juta tontonan di TikTok dalam tempoh kurang dari 24 jam. Antara komentar netizen, ada yang mencadangkan ianya berkaitan dengan aktiviti nelayan menarik pukat, sementara yang lain tetap mengaitkannya dengan makhluk misteri.

Baca Juga : Pergi mekah balik hari , peniaga bazar ramadhan jual nasi putih RM4 sebungkus!