Mahkamah arah Razman bayar kepada Guan Eng RM250,000

Mahkamah arah Razman bayar kepada Guan Eng RM250,000. Mahkamah Tinggi memerintahkan exco Perak membayar ganti rugi RM250,000 kepada Lim Guan Eng.

Dan membuat permohonan maaf secara terbuka berhubung kiriman Facebook yang disifatkan memfitnah bekas ketua menteri Pulau Pinang itu.

Razman Zakaria, yang juga Ketua PAS Perak, mendakwa dalam catatan Facebook pada 18 Nov 2017, bahawa Lim menyokong apa yang dikatakan larangan pekerja hotel memakai tudung, dengan kerajaan Pulau Pinang menyokong penuh.

[bg_collapse view=”button-red” color=”#ffffff” expand_text=”BACA ARTIKEL PENUH” ]

Lim menyaman Razman, berkata jawatan itu dibuat-buat dan bertujuan untuk mencemarkan nama baiknya dan menjadikannya seperti seorang yang tidak menghormati Islam dan budaya Melayu.

Dalam keputusan pesuruhjaya kehakiman Amarjeet Singh pada Isnin, Razman diperintahkan membayar Lim RM150,000 sebagai ganti rugi am dan RM100,000 sebagai ganti rugi teruk dan teladan.

Amarjeet juga mengarahkan Razman membuat permohonan maaf secara terbuka di laman Facebooknya dalam tempoh 14 hari akan datang dan agar laman Facebook Lim ditandakan pada catatan permohonan maaf itu.

Razman juga diperintahkan supaya tidak mengulangi kenyataan itu di Facebook dalam apa cara sekalipun pada masa hadapan.

Amarjeet menganugerahkan Lim kos sebanyak RM15,000.

Lim sebelum ini memberi keterangan bahawa jawatan Razman itu adalah fitnah dan menjejaskan reputasinya serta peranannya sebagai ketua menteri Pulau Pinang ketika itu.

Katanya, dia tidak pernah mengeluarkan sebarang kenyataan mengenai larangan kakitangan hotel wanita Islam memakai tudung.

Peguam Murelidharan M Navaratnam dan Felix Lim mewakili Lim, manakala Mohd Harris Mohan Abdullah mewakili Razman.

Tonton:

Baca:

Saintis bimbang dengan fenomena kilat di kutub utara

Aliff Syukri buat hal lagi, kongsi tips malam pertama di ranjang

10 kelebihan jantung pisang untuk kesihatan yang ramai tidak tahu
[/bg_collapse]