Lipan “seronok” bersarang di rumah kita, ini punca sebenar

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Tags” collapse_text=”Hide” ]Lipan “seronok” bersarang di rumah kita, ini punca sebenar udang lipan gelang emas lipan lipan bara gelang lipan rantai tangan lipan geliga lipan [/bg_collapse]

 

Ini punca lipan bersarang di rumah yang ramai tak tahu.Semua orang kalau sebut ada lipan dalam rumah mesti cuakkan? Lagi-lagi lipan bara. Tengok pun dah meremang.

Tak kisahlah samaada kecik atau besar, Kalau nampak je mesti tak fikir panjang terus bunuh kan?

Lipan atau dalam bahasa Inggerisnya Centipede memang diakui sangat berbisa walaupun racunnya belum boleh dikategorikan tahap membunuh buat manusia .Tapi di ingatkan bagi kanak-kanak bawah 5 tahun atau warga emas yang disengat lipan, segeralah bertemu doktor.

Lipan "seronok" bersarang di rumah kita, ini punca sebenar udang lipan gelang emas lipan lipan bara gelang lipan rantai tangan lipan geliga lipan

Dengan berbekalkan ‘Forcipules’ ; dua kaki depan yang bentuknya seakan penyepit, lipan akan menyuntik bisanya ke badan mangsa sekiranya rasa terancam. Tapi kalau admin lah. Kalau tahu ada lipan dalam rumah ,admin rasa admin lagi terancam!

Ini punca lipan bersarang di rumah yang ramai tak tahu

Berbalik pada topik kita , kenapa boleh ada lipan dalam rumah?

Mengikut satu kajian, lipan hanya akan merayap ke tempat yang ada sumber makanan untuknya. Contoh-contoh makanan lipan adalah anai-anai , lipas , lalat dan labah-labah.

Jangan terkejut ! So kalau ada benda ni kat rumah korang, paham2 lah kenapa boleh ada lipankan? Jadi apa kata kita ambil pendekatan terbaik.

Elakkan kehadiran lipan dengan memastikan rumah anda bersih dan bebas dari serangga-serangga perosak di atas terutamanya dalam bilik air`.

Lipan "seronok" bersarang di rumah kita, ini punca sebenar

Tonton:

Baca:

GST di Singapura naik ke 8 peratus mulai tahun depan

Alami bengkak susu, ini penjelasan peguam kewajaran polis tahan reman wanita ini

Pernah tengok orang cina fasih cakap tamil? Ini orangnya, melopong dengar…