Lelaki kena scam bila pergi dengan dollar balik dengan rupiah

Seorang penumpang telah menjadi mangsa seorang pencuri licik semasa penerbangan dengan Hong Kong Airlines.

Pencuri tersebut telah mencuri dan menukar wang kertas Dolar Hong Kong milik penumpang kepada wang kertas Rupiah Indonesia.

Penumpang yang dikenali sebagai Chow sedang dalam perjalanan ke Osaka, Jepun, bersama teman wanita dan keluarganya dalam penerbangan awal pagi.

Lelaki kena scam bila pergi dengan dollar balik dengan rupiah

Chow membawa bersama 100 wang kertas berjumlah HK$50,000 (kira-kira RM29,700) yang dirancang untuk ditukar dengan Yen semasa tiba di destinasi.

Chow menceritakan bahawa seorang pramugari meminta agar beg galasnya diletakkan di ruang penyimpanan atas daripada di bawah tempat duduk.

Oleh kerana ruang atas tempat duduknya sudah penuh, Chow meletakkan beg itu di ruang penyimpanan barang yang terletak tiga hingga empat baris di hadapan tempat duduknya.

Walaupun Chow tertidur sepanjang penerbangan, begnya telah kembali semasa tiba di Jepun.

Namun, beliau terkejut apabila mendapati wang kertas Dolar Hong Kongnya telah ditukar dengan wang kertas Rupiah Indonesia ketika mengeluarkan barang-barang itu di dalam kereta api di Jepun.

Terdapat sejumlah 153 wang kertas denominasi 2,000 rupiah, bersamaan dengan kira-kira HK$153 (kira-kira RM60).

Sebagai respons terhadap kes ini, Hong Kong Airlines menyatakan bahawa penumpang perlu segera memberitahu anak kapal jika mereka menyedari ada barang yang hilang, supaya pegawai dapat melakukan siasatan dengan segera.

Walau bagaimanapun, syarikat penerbangan tersebut menegaskan bahawa mereka tidak mempunyai kuasa untuk memeriksa barang-barang penumpang.

Sehingga November tahun lalu, Polis Daerah Lapangan Terbang menerima laporan sebanyak 20 kes berkaitan kecurian dalam kabin pesawat.

Baca Juga : Tauke restoran bengang dan koyak bila pelanggan review buruk tentang makanan