Lelaki ini dedahkan perbezaan isi minyak Petronas dan Shell, mana lebih baik

Lelaki ini dedahkan perbezaan isi minyak Petronas dan Shell, mana lebih baik. Lelaki kongsi perbezaan ketara isi minyak di Petronas dan Shell. Aku sebelum ini adalah pelanggan setia mengisi minyak di stesen minyak shell. memandangkan aku dulu pernah kerja di Shell, sudah tentu tempat kerja mempengaruhi aku di mana patut aku isi minyak lah kan.

Setelah berhenti dari shell, aku masih lagi mengisi minyak di Shell. Dan semasa di Shell, Boss downstream selalu sebut shell adalah no.1 retail station in Malaysia, PETRONAS no.2. itu dalam 8-9 tahun dulu lah.

Kini tanggapan aku sudah berubah. PETRONAS banyak melakukan pembaharuan di stesen minyak mereka. Kalau di Shell, nozzle sudah la berat dan picu nozzle susah untuk dikendalikan. dan sudah tidak bertukar agak lama. dan malahan, pelanggan kalau nak isi, kena tekan button to proceed untuk bypass bonus link point. kalau tak tekan, tak boleh isi minyak.

Manakala di PETRONAS, disediakan fungsi untuk card wave. dan pelanggan boleh isi minyak terus atau boleh tekan mesra link loyalty point. dan sudah tentu touch screen function ada. Nozzle very light and easy to hold and handle. applikasi SETEL lagi.

Dan PETRONAS sudah memulakan venture dalam retail business lain seperti venture partnering with starbuck, kfc, mcdonald, a&w, dunkin donut etc.

Lelaki ini dedahkan perbezaan isi minyak Petronas dan Shell, mana lebih baik

Masa aku dekat shell, boss downstream, Datuk Azman Ismail kata mereka taknak buat macam PETRONAS. Katanya strategi shell adalah fokus kepada business of selling oil. we are not interested in other business (selain retail seperti Select dan petrol). tapi pada tahun terakhir sebelum dia berhijrah, strategi shell berubah dan cuba nak masuk dalam arena business seperti PETRONAS. dia bawak delegate shell untuk buat site visit waktu malam. ternyata, malaysia ni lain skit. people go retail stesen untuk lepak, dan beli barang (selain dari isi minyak). so, ada nite life lah di malaysia. so, good business for retail. sebab itu corporate color dekat stesen minyak kena nampak macam inviting lighting color, to invite people to come and buy at petrol station. same for petronas.

Berdasarkan pemerhatian aku, aku tak terkejut kalau shell decide to divest its retail business in malaysia sebab aku tak nampak diaorang allocate capex to improve technology and customer experience dekat petrol station. malahan, technology sedia ada adalah 6-7 tahun yg lepas. takde pembaharuan, takde inovasi, adalah sikit COSTA Coffee tuh. dan memang tak dinafikan V-power tu satu niche product shell di malaysia. memandangkan minyak naik banyak gila. mungkin orang switch to RON95.

Industri retail ni, sebenarnya margin agak rendah. yang banyak contribute profit ialah dekat runcit. situ banyak impulse buying.

So, aku boleh conclude PETRONAS dah memintas kedudukan shell, dan menjadi no.1 dalam retail business di malaysia.

So, kudos to PETRONAS DAGANGAN lah.

BACA:

Bayi berusia 40 hari didapati mengandung

BKM Fasa 2 : Jumlah dan tarikh bayaran yang bakal diterima

Setelah teruk dikecam, Rosyam Nor dedah gurauan itu dirancang bersama Shuib