‘Langkah Dubai’ bukan suatu perkara yang main-main – Zahid Hamidi

Ahmad Zahid Hamidi hari ini mengesahkan adanya gerakan untuk menjatuhkan kerajaan yang dikenali sebagai ‘Langkah Dubai’, seperti yang dilaporkan beberapa hari yang lalu.

Timbalan Perdana Menteri itu malah mendakwa bahawa gerakan tersebut tidak hanya melibatkan pemimpin dari parti pembangkang, tetapi juga individu tertentu dari dalam blok kerajaan.

Ahmad Zahid menyatakan bahawa beliau menerima laporan perisikan berkaitan dengan gerakan tersebut segera setelah individu terbabit tiba di lokasi yang dilaporkan dan selepas mereka mengadakan pertemuan.

'Langkah Dubai' bukan suatu perkara yang main-main - Zahid Hamidi

“Kami telah mendapatkan laporan perisikan sejak awal sebelum mereka tiba di tempat tersebut, dan laporan seterusnya diperolehi selepas pertemuan berlangsung,”

katanya dalam sidang media selepas taklimat penyelarasan situasi bencana di Putrajaya hari ini.

Apabila ditanya mengenai identiti individu yang terlibat, Ahmad Zahid enggan mengungkapkannya.

Sebaliknya, ahli parlimen Bagan Datuk itu menasihatkan individu terbabit untuk menunggu sehingga pilihan raya umum jika mereka berniat untuk membentuk kerajaan baru.

Pada Sabtu yang lalu, Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Komunikasi Komuniti (J-KOM), Ismail Yusop, mengutarakan rancangan sulit untuk menjatuhkan kerajaan yang diketuai oleh Perdana Menteri Anwar Ibrahim, yang dikenali sebagai ‘Langkah Dubai’.

Ismail turut mendedahkan tugas khusus yang diberikan kepada penyokong kerajaan untuk mengenal pasti ahli parlimen yang mungkin mengalih sokongan kepada pembangkang.

PN telah menafikan wujudnya rancangan seumpama itu. Dalam mengulas lanjut, Ahmad Zahid menyatakan bahawa kerajaan menganggap usaha menjatuhkan kerajaan di luar pilihan raya sebagai cubaan yang membuang masa.

“Kami berpendapat bahawa langkah ini hanya membazirkan masa. Saya juga berpendapat tindakan yang diambil oleh mereka ini adalah tidak baik kerana mereka telah melakukan ‘tebuk atap’ ini beberapa kali,” katanya.

Beliau menambahkan bahawa pada masa ini, kedudukan kerajaan perpaduan adalah kukuh dengan sokongan melebihi dua pertiga di Dewan Rakyat.

Ahmad Zahid menekankan bahawa keutamaan kerajaan adalah untuk membangunkan negara, terutamanya dari segi ekonomi, dan memberikan kesejahteraan kepada rakyat, sementara mengabaikan isu politik.

Baca Juga : Cuti umum, KL jadi tumpuan dunia, kenapa